Yemekleri lezzetlendirmek için en sık kullanılan ürünlerden biri balzamik sirke. Eğer tadı damağınıza hitap ediyorsa en iyisini bulmak için hiçbir zahmetten kaçınmazsınız.
Koyu renkli, konsantre, yoğun aromalı bir sirke olan balzamik sirkenin normal sirkeden farkı, normal sirkede meyvenin kendisinin kullanılmasıdır. Balzamik sirkede ise üzüm önce pişirilerek şırası elde edilir sonra uzun bir süre bu şıra fermente edilir ve sonunda balzamik sirkenin o özel lezzeti yakalanır. Türk damak tadından hareketle anlatmamız gerekirse pekmez ile nar ekşisi karışımı bir tada sahip “gerçek” balzamik sirke zengin, tatlı, neredeyse nektar gibi, doğru miktarda asitle dengelenmiş olur. Peki “gerçek” balzamik sirkeyi nasıl anlayacaksınız?
Coğrafi tescil İtalyanlarda…
Coğrafi tescile sahip gerçek balzamik sirke, İtalya’nın sadece Modena şehrinde geleneksel yöntemlerle üretiliyor.
“PDO” etiketi Protected Designation of Origin’in kısaltması; tüketiciler bu kalite sertifikasını gördüklerinde “gerçek” bir ürünle karşılaştıklarını anlayabiliyorlar.
Balzamik sirke söz konusu olduğunda bu etiket, yalnızca Modena’ya özgü üzümlerden elde edilen pişmiş üzüm şırasından yapılan, en az 12 yıl boyunca ahşap fıçılarda yıllandırılan ve devlet tarafından yetkilendirilmiş iki merkezden birinde 100 cc’lik şişelere doldurulan sirke elde ettiğiniz anlamına geliyor. Kalite etiketini almak için yapılan tüm bu çabanın sonunda fiyat “etiketinin” de biraz dolgun olduğunu tahmin edersiniz.
“PGI” etiketi (Protected Geographical Indication) ise “Korumalı Coğrafi İşaret” anlamına geliyor. Avrupa Birliği ve üye ülkelerin düzenleyicileri tarafından PDO’ya kıyasla nispeten daha ılımlı bir yaklaşımla bu sertifika verilebiliyor.
Bir ürünün PDO etiketi kazanabilmesi için, işleme ve üretiminin her aşamasının belirli bir coğrafi bölgede gerçekleşmesi gerekiyor. Ancak PGI etiketi alabilmek için üretimin en az bir aşamasının belirlenen yerde gerçekleşmesi yeterli oluyor.
Satın alırken dikkat edilecekler
Makarna sosunda, bol yeşillikli salatada ya da etlerin marinasyonunda kullanabileceğiniz balzamik sirkeyi satın alırken doğal içerikli ve katkısız ürünlere ulaşmaya özen gösterin.
12 yıl boyunca odun fıçılarında yıllandırılmış olanın kalitesiyle eşdeğerde olmaz ama siz de zengin aromasıyla kaliteli bir balzamik sirke tüketmeye çalışın. Şarküteri veya markette, etiket üzerinde mavi ve sarı PGI mührünü arayın ve içindekiler listesini dikkatlice okuyun. Şıra ve şarap sirkesi dışında herhangi bir şey içeren ürünlerden uzak durun.
Kaynak: https://www.egeyedonus.com/ – www.medium.com