Gıdalarımızın besin kalitesini maksimum seviyede tutarak bozulmalara karşı koruyarak saklamak için farklı yöntemler kullanabiliriz. Bu yöntemlerden en sık kullanılanlara gelin birlikte bakalım.
Konserve yaparak saklamanın püf noktaları
Geleneksel saklama yöntemlerinden biri, konserve işlemi. Bu işlemin en önemli ayrıntısı ise kavanoz ve kapak sterilizasyonu ile yeni kapak kullanımıdır.
• Kavanozları steril hale getirmek için derin ve geniş bir tencerenin dörtte üçünü suyla doldurun. Su iyice kaynadıktan sonra kavanozları ve yeni kapakları içine atıp beş dakika bekletin. Daha sonra her ikisini de çıkarıp kurumaya bırakın.
• Kavanozları asla yarım doldurmayın. Aksi halde kavanozda kalan hava, bakterilerin üremesine ve küf oluşmasına neden olacağından konserve kısa sürede bozulur.
• Kavanozlarınızı doldurduktan sonra ters çevirerek kapağının üstünde soğutun. Bu işlem az da olsa kapağın vakumlanarak kavanozun içine doğru çekilmesini sağlayacağından saklanacak gıdanın ömrünü uzatır.
• Konservelerinizi her zaman serin ve kuru yerde saklayın.
• Konservenin kapağından sızıntı fark ederseniz hemen müdahale edip kapağı açın. Gıdayı kontrol edin; bozulma, ekşime yoksa yeniden ısıtarak kurtarabilirsiniz. Yeni bir kavanozu ve kapağını sterilize edin. Yeniden ısıttığınız gıdayı bu kavanoza alıp tekrar aynı şekilde saklayabilirsiniz.
Reçel
Meyvenin şekerle buluştuğu bu nefis saklama yönteminde temel olarak meyve, şeker ve limon kullanılıyor. Limon besinlerin taze kalmasını ve içindeki vitaminleri korumasını sağlarken reçelin
sos kısmının da yeterince ağdalı olmasına yardımcı oluyor.
Turşu
Geleneksel saklama yöntemlerinden bir diğeri de turşu. Yaz aylarının sonuna doğru hazırlanan domates, biber, beyaz lahana, patlıcan turşuları kış aylarında sofralara lezzet katıyor. Sarımsak, limon, sirke ve tuz ile buluşarak turşu haline gelen sebze/meyveler uzun süre tüketilebiliyor. Fermente olan bu sebzeler kadar turşunun suyu da şifa kaynağı. Yararlı bakterileri barındıran turşunun bağışıklık sistemini güçlendirdiği biliniyor.
Et nasıl saklanmalı?
Etleri saklamanın en kolay ve pratik yolu dondurmak. Daha pratik bir yaklaşım için etleri porsiyonlar halinde paketleyerek saklayabilirsiniz. Örneğin küçük bir elma boyutunda top top ayrılarak hazırlanmış kıymalar, dilim dilim paketlenmiş biftekler, 150 – 200 gr.’lık paketlenmiş kuşbaşı etler her seferinde ihtiyacınız olanı çözdürmenize yardımcı olur. Bu porsiyonlama işlemi için buzdolabı poşetlerinden yararlanabilirsiniz.
Dondurulmuş Ürün Satın Alırken Bu Özelliği Arayın: IQF Teknolojisi
IQF işlemi (Individual Quick Frozen – Bireysel Hızlı Dondurma), ürünlerin değil ürünlerin içindeki suyun dondurulmasıyla gerçekleştiriliyor ve bu yolla katkı maddesi kullanmadan uzun ömürlü olmaları sağlanıyor. Dondurma işlemi gıdanın kalbinden şoklanarak hızla gerçekleştirildiği için, besinlerin hücre zarı çatlatılmıyor. Böylece besin değerleri korunuyor. Bu teknolojide eski dondurma tekniklerindeki gibi önce paketleme sonra dondurma işlemi uygulanmıyor. Tam tersi şekilde, gıda önce donduruluyor, sonra da koruyucu gaz kullanmadan paketleniyor. Bu sayede paket içerisinde ürünler birbirine yapışmıyor, tüketici bir kerede ürünün tamamını tüketmek zorunda kalmıyor. İhtiyaç duyulduğu kadarı kullanıldıktan sonra paketin geri kalanı buzlukta saklanabiliyor. Pınar Et, dondurulmuş ürünlerinde IQF teknolojisini kullanarak, ürünlerin katkısız olarak tüketiciye ulaşmasını sağlıyor.
Tüketeceğiniz Kadar Alın!
İsrafı önlemek, kolayca saklamak, mutfakta ve kilerde yerden kazanmak için ürün alışverişlerinde bilinçli hareket etmek gerekiyor. Hızlı yaşam ve değişen tüketici talepleriyle hayat bulan Pınar Aç Bitir ürünleri, dilediğiniz zaman dilediğinizi yemenize fırsat veren taze, hijyenik, hızla tüketilebilen gramajlarıyla satışa sunuluyor.