Gluten hassasiyetinin farklı kişilerde farklı belirtileri olabilir. Her hastanın devamlı ishal olması veya şiddetli karın ağrısı çekmesi gerekmez. Belirtiler bazen o kadar aralıklı ve dikkate alınmayacak kadar az olur ki kişi herhangi bir sorun olduğunu düşünmez ve hastalığıyla yaşamaya devam eder. Aşağıdaki belirtileri hissediyorsanız dikkat etmenizde ve kontrol yaptırmanızda fayda var.
Gluten hassasiyeti belirtileri:
• İshal ya da kabızlık
• Yağın dışkıda görülmesi (Steatorrhea)
• Aşırı gaz ve karın ağrısı
• Kronik yorgunluk
• Demir eksikliği anemisi
• Kilo kaybı ve halsizlik
• Kolay kemik kırılması ve kemik ağrısı
• Deride karıncalanma ve uyuşma hissi
• Kaşınma ve yanma
• Ödem ve deride renk değişikliği
• Solgunluk, baş ağrısı
• Konsantrasyon güçlüğü
• Anksiyete ve depresyona eğimli olma
Gluten alerjisi olduğu belirlenen kişilerin mutlak suretle gluten içeren besinlerden uzak durması gerekiyor.
Gluten hayatımızın her yanına sızmış gibi görünüyor. Glutensiz bir hayat biraz zor gibi. Peki glutensiz gıdaların neler?
Gluten içermeyen gıdalar, çölyak hastalığı teşhis edilen kişiler için özel olarak hazırlanan ve kilogram başına en fazla 20 miligram gluten içeren besin maddelerinden oluşuyor. Glutensiz beslenme çölyak hastalığının tek tedavi yöntemidir. Gluten alerjisi olan kişiler buğday içeren makarna, pasta, ekmek, börek, çörek, bisküvi, gofret gibi birçok gıda maddesini tüketemez.
Genel olarak glutensiz gıdalar pirinç unu, mısır unu, soya unu ve patates unu ile hazırlanan besin maddeleridir.
• Mısır, soya, nohut, bezelye ve tüm sebzeler
• Pirinç ve pirinç unundan yapılan tatlılar
• Bakliyatlar, mercimek
• Yumurta, tavuk, balık ve et
• Meyveler
• Süt yoğurt, ayran, kefir ve peynir
• Pekmez, bal, reçel, şeker
• Zeytinyağı, ayçiçekyağı
• Mısır özü yağı, soya yağı, kanola yağı