Küresel iklim değişikliğinin etkilerine her geçen gün daha sık şahitlik ediyoruz. Başlangıçta “neler oluyor, mevsimler değişti artık…” gibi masumane cümleler kurarken bugün içinde bulunduğumuz durumun nedenini ve aslında sorumlusunu da biliyoruz. Sivil otoriteler, düşünce kuruluşları, kanun yapıcılar, kurumsal yapılar durumun ciddiyetinin farkında farklı adımlar atıyor, vaatlerde bulunuyor ya da yaptırımlar getiriyor. Bireysel olarak neyi nasıl yaptığınızda fayda sağlayacağınızı bilemiyor ya da “Dünyada 8 milyar insan varken benim atacağım adımın ne önemi var”, diye düşünüyor olabilirsiniz. Unutmayın, günlük yaşantınızda yapacağınız değişiklikler sizin için küçük ama gelecek için büyük adımlar olabilir.
Örneğin günlük hayatımızın vazgeçilmezi teknoloji kullanımının karbon salımına etkisini hiç düşündünüz mü? Bilgisayar, telefon ya da tabletinizden arama motorlarına ya da sosyal medyaya girdiğinizde ya da eposta adreslerinizde biriken mailleri temizlemeye başladığınızda karbon salımına neden oluyorsunuz. Araştırmalara göre, bir masaüstü bilgisayardan 20-30 kadar Google araması yapmak, bir su ısıtıcısı ile bir fincan kahve hazırlamakla aynı miktarda CO2 üretebilir. Tabii bu durum sadece arama motorlarıyla ilgili değil, online platformlarda bir dizi izlediğinizde ya da online alışveriş sitelerinde aradığınız ürünü bulmak için dakikalarca gezindiğinizde de aynı sonuç söz konusu.
Nasıl olur demeyin; internet üzerinden yapılan bir aramanın karbon salımıyla ilgisini kısaca şöyle özetlemek mümkün. Bu işlemlerin ve sitelerin arkasında bir veri merkezi ve iletişim için kullanılan şebeke, veri merkezinde de pek çok sunucu ve cihazlar var. Bu sunucu ve cihazlar, elektrikle çalışıyor. Elektriği sadece işletim için değil, soğutma amaçlı da kullanıyorlar. Burada o önemli soru devreye giriyor: “elektrik hangi kaynaklardan sağlanıyor?”. Yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanan elektrikte sorun yok ama geleneksel (petrol-kömür vb) yöntemlerle sağlanan elektriğin tüketilmesi en az devasa fabrikalar kadar havayı kirletiyor.
Her yıl dünya çapında 39,9 milyar ton CO2 salınıyor. Dijital teknolojiler bu rakamın %4’ünden sorumlu tutuluyor.
Konuyla ilgili detayları Fusun S. Nebil’in yazısında okuyabilirsiniz.
https://turk-internet.com/googleda-arama-yaptiginizda-ne-kadar-karbon-saliniyor/