Grip mevsimi geldi, sonbahar aylarıyla birlikte mevsimsel gripten yani influenza’dan korunmak için yapılan grip aşıları, yeni gerçeğimiz Covid 19’la birlikte daha fazla sorulmaya sorgulanmaya başladı. Herkes yaptırmalı mı, kronik hastalığı olanlar için Covid 19’dan korunmanın bir yöntemi olabilir mi, grip aşısı olmak için en doğru zaman nedir?
Güzel Yaşa takipçileri için hepimizin gündemini meşgul eden bu soruları uzmanına. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu’nu maske-mesafe-temizlik kavramlarına farkındalığı artırmak için yaptığı konuşmalardan hatırlayacaksınız. Bu sefer de Güzel Yaşa için aklımıza takılan soruları yanıtladı.
Kimlere grip aşısı olsun?
- 65 yaşın üzerindekiler,
- Bazı akciğer hastalığı olanlar (astım, kronik bronşit gibi),
- Kronik kalp ve damar hastaları,
- Şeker hastaları,
- Kan hastalığı olanlar,
- Bağışıklığı baskılanmış kişiler (uzun süreli kortizon kullanımı, AIDS, kanser tedavisi görenler gibi) grip aşısı yaptırmalıdır.
- Ayrıca, bakım/huzur evlerinde kalanların ve burada çalışan personelin,
- Sağlık personelinin de grip aşısı yaptırması uygun olabilir.
Kimler olmasın?
- Yumurta alerjisi olanlar dikkat! Nadiren de olsa özellikle yumurta alerjisi olanlarda, ciddi alerjik reaksiyon görülme riski vardır.
- Aşının içeriğine alerjisi bulunanlar,
- Guillain-barré sendromu adı verilen nörolojik bir hastalığı olanlar
- Hamileliğinin ilk 3 ayındaki kadınların grip aşısı yaptırmaması gerekmektedir.
- Ayrıca 6 aydan küçük bebeklere de grip aşısı uygulanmamalıdır.
- Aşı yapılacağı zaman ateşli bir hastalık geçirmekte olanların da rahatsızlıkları düzelene kadar aşıyı ertelemesi önerilmektedir.
Doğru zaman ne zaman?
Uygulandıktan sonra etkisinin ortaya çıkması 10-15 gün kadar bir süre almaktadır. Bu nedenle sonbahar başlarında yapılması önerilmektedir.
Tüm kış boyunca yapılmasının bir sakıncası yoktur, grip aşısının erken yapılmasının nedeni, bağışıklığın bir an önce başlamasının sağlanmasıdır.
Etkisi ne kadar sürüyor, yenilemek gerekir mi?
Virüs aktivite dönemi yaklaşık altı aylık dönemi kapsar. Bir sonraki dönemde virüs tipleri değişir. Bu nedenle aşı etkinliği pratik olarak altı aylık dönemi kapsar.
Vücuda ne fayda sağlıyor?
Grip aşısı önümüzdeki 6 aylık dönemde aktif olması beklenen, en sık karşılaşılacağı düşünülen 3-4 virüs çeşidine karşı beden bağışıklığını artırması için yapılır. Tanıdığı bu virüs çeşidi ile karşılaşan beden, hızlı ve nitelikli karşı cevap ve savunma oluşturur. Virüs bedenimizde çoğalıp hastalık yaratmadan ortadan kaldırılabilir.
Grip aşısı Covid 19 etkilerini azaltabilir mi? Toplumda bu konuda doğru kabul edilen yanlışlar nedir?
Grip aşısı Covid etkisini ve yakalanmayı azaltmaz. Corona virüs farklı bir virüs çeşididir.
Ancak pandemi döneminde ateşli ve benzer şikayetlerle seyreden influenza virüs hastalığına karşı koruyuculuk başta olmak üzere korku ve kaygımızı azaltarak Covid 19 sürecine olumlu katkıda bulunur. Bedende bir enfeksiyon varsa diğerinin de girmesi daha kolaylaşır. Bu açıdan da grip aşısı bağışıklığımıza destek olur.
Grip aşısını siz öneriyor musunuz?
Doktor tavsiyesi ile grip aşısı yapılabilir. Takip ettiğimiz hastalarımızın özelliklerine göre kişiye özel tavsiye ediyorum.
Aşı olmayı reddeden bir grup oluştu, onlara ne söylemek istersiniz?
Tıpta zorla tedavi olmaz. Tavsiyeler yapılır. Hasta onayı alınırsa tedavi, takip ve koruyucu sağlık uygulamaları yapılır. Zanlarımız kendimize zarar verebilir. Bilgiyle hareket etmeliyiz. Bazı aşılar toplum sağlığını direkt etkileyen hastalıklarla ilgilidir. Bu nedenle yanlış alınan kararlardan başkalarının sağlığı da olumsuz etkilenebilir. Sonuçları bu açıdan düşünmemiz gerekir.
Aşı karşıtlarının sizce haklı olduğu noktalar var mı?
Her bilgiyi sorgulamalıyız. Mevcut verileri toplamalıyız. Bu verileri doğru değerlendirmeliyiz. Bunun sonucunda karar vermeliyiz. Tek kaynaktan bilgilerle hareket etmemeliyiz. Uygulama hataları uygulanan tedavinin iyi veya kötülüğünü tanımlamaz.