Uzun yıllar boyunca “küçük boylarına bakmayın inanılmaz kilo aldırır” suçlamalarıyla baş başa kalan kuruyemişlere itibarını geri verme zamanı. Uzmanlar, doğru miktarlarda ve doğru zaman dilimleri içinde tüketilmesi halinde kuruyemişleri mutlaka besin listelerimize dahil etmemizi öneriyorlar.
Kuruyemişlerden kilo alırım endişesiyle hala uzak duruyorsanız, size diyetisyenlerin danışanlarına ara öğün olarak kuruyemiş verdiklerini hatırlatalım. Avrupa Beslenme Dergisi’nde yayımlanan bir çalışmaya göre; 10 farklı Avrupa ülkesinden 373.000 yetişkinin uyguladığı diyet değerlendirilerek 5 yıl içindeki kilo değişimleri tespit edildi. Araştırma sonunda fındık, ceviz gibi sağlıklı yağlar içeren çerezleri, günlük ortalama 12 gram tüketen kişilerin yemeyenlere göre çok daha az kilo aldıkları görüldü. Araştırmada, haftada en az bir kere fındık, fıstık, ceviz, badem ve kaju gibi çerezleri yiyenlerin vücut ağırlığında %10 azalma olduğu tespit edildi. Peki ama nasıl oluyor da bu çerezler bırakın kilo aldırmayı kilo vermeye yardımcı oluyorlar?
Öncelikle kuru yemişlerin içeriğinde bulunan lif ve protein, vücudun tokluk süresini artırır. Doymamış yağlar ve protein, kalori yakımına yardımcı olur. Protein, vitamin, karbonhidrat ve mineraller açısından oldukça zengin olan kuruyemişler, bir kalkan gibi vücudu hastalıklara karşı korumada da son derece faydalılardır. Zararlı abur cubur yeme isteğini kesen ve hafızayı geliştiren kuruyemişlerin enerji, büyüme ve öğrenme üzerinde de olumlu etkileri vardır. Her gün yaklaşık 1 avuç yiyeceğiniz kuruyemiş, günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamanın yanında mideyi tok tutmaya da yardımcı olur. Büyüme ve antikor üretimi için gerekli olan kuruyemişler, sağlıklı cilt, sağlıklı sinirler ve eklemler için tüketilmelidir.
Fındık
- Her gün tüketilen bir avuç fındık, özellikle gelişim çağındaki çocukların ihtiyacı olan tüm proteini karşılar.
• İçinde bulunan B6 vitamini sayesinde vücudun direncinin artırılmasına da yardımcı olan fındık, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, E ve B vitamini, karbonhidrat ve doymamış yağ içeriği sayesinde metabolizmanın bir saat gibi işlemesine yardımcı olur. - Kemiklerin güçlenmesine de katkı sağlayan fındık, kansızlığın giderilmesinde etkin bir görev üstlenir.
Ceviz
- Eşsiz bir Omega 3 kaynağı olan ceviz, çocuklarda beyin gelişimini desteklemeye yardımcıdır.
• Strese, kanın sağlıksız bir şekilde pıhtılaşmasına, anormal antikor oluşumunu önlemeye birebir olan ve vücudu iltihaplara karşı da koruyan ceviz, protein, vitamin ve mineral kaynağıdır. - Kalp sağlığını korumaya da yardımcı olan ceviz, manganez, bakır, B vitaminleri ve liften yana zengindir.
• İçeriğindeki melatonin sayesinde hücre yenilenmesine katkı sağlar.
Badem
- Uzmanlar, yarım çay bardağı bademin bir kişinin günlük magnezyum ihtiyacının %45′ini karşıladığını ifade ediyorlar.
- Sodyum, potasyum, karbonhidrat, lif, protein, kalsiyum, demir, D, C, B12 ve B6 vitamini yönünden zengin olmasının yanı sıra içeriğinde bulunan sağlıklı yağlarla kilo vermeye de yardımcı olan badem, kroner kalp hastalıkları riskini de azaltıyor.
- Kötü huylu kolesterolü düşürmeye destek olan badem, sinirleri güçlendirir.
Kuru incir
- Vitamin ve mineraller bakımından zengin olan kuru incir, özellikle bağırsak faaliyetlerini düzenlemede etkilidir.
- Kuru incir, kandaki kolesterol seviyesinin düşürülmesine de yardımcı olur.
• İçeriğinde şeker, albüminli maddeler, organik asitler, pektin, provitamin, A, B1, B2, C vitaminleri, Omega 3 ve Omega 6 yağları, magnezyum, kalsiyum, kükürt ve fosfor bulunduran kuru incir, hücre gelişimini destekler.
Kayısı
- Kayısı, bağırsak sistemin çalışmasına ve sindirime yardımcıdır.
- Bünyesinde yer alan yüksek miktardaki potasyum, gün içinde maruz kalınan strese bağlı gerginliği azaltır, kan basıncını ayarlar, kasların gevşemesine ve beynin fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olur.
• Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik erimesiyle mücadelede önerilir.
Dut kurusu
- Kalsiyum, demir, B1, B2, A ve C vitamini, potasyum, sodyum, karbonhidrat ve protein yönünden zengin olan dut, idrar söktürücüdür.
• Ödem attırmaya da yardımcı olan dut kurusu, bağırsakların düzenli çalışmasına katkı sağlar.
• Egzama oluşumlarının tedavisinde de kullanılan dut kurusu, damar sertliğini önleyici etkiye sahiptir.
• Uykusuzluk sorunu çekenlere de önerilen dut, karaciğer ve böbreklerin temizlenmesi için de tavsiye edilir.
Derleme kaynaklar:
www.peyman.com.tr, www.drozdogan.com www.ggd.org.tr, www.haber7.com