Çocuklarımıza nasıl daha iyi bir dünya bırakacağız sorusuna yanıt ararken yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı karşımıza çıkan en önemli çözüm yollarından bir tanesi. Temiz enerji konusunda yapılan çalışmalar ve buluşlar daha iyi bir gelecek ve daha güzel bir yaşam için hepimize umut oluyor.
Bu kapsamda yapılan ve hepimizi gururlandıran buluşlardan bir tanesi geçtiğimiz hafta önemli bir ödülle buluştu.
Yaşar Üniversitesi ile Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen Selçuk Yaşar Ödülü’nün ikincisi Avusturya hükümetinden ordinaryüs profesörlük unvanını alan, dünyanın yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik buluşlarıyla tanıdığı Johannes Kepler Üniversitesi Fizikokimya Kürsü ve Enstitüsü’nün Başkanı Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi’ye verildi.
Özellikle “temiz enerji” konusundaki uluslararası çalışmalarıyla dünyada adından söz ettiren bilim insanı, plastik organik güneş pilleri konusundaki projesiyle dünyadaki ilk patent ve yayına sahip.
Plastik güneş pili nedir diye soracak olursanız onu da yine Sarıçiftçi’nin açıklamalarıyla verelim: “Silisyum maddesinden yapılan günümüz fotovoltaik hücreler pahalıya mal oluyor. Bizim keşfimizde yer alan maddeler organik plastik ve yarı iletken maddeler olduğu için bu hücrelerin fiyatı çok daha düşük olacak ileride. Bu sistemle çok daha ucuza güneş pili üretilebilecek.”
Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi farklı açıklamalarında güneş ve rüzgar enerjisinin önemini vurgulamaya özen gösteriyor: “Güneş ve rüzgar enerjisini direkt olarak kimyasal bir enerjiye çevirmek, gelecekteki tüm enerji sorunlarımızı bir anda çözecektir. Güneşten direkt suni benzin elde edildiğini bir düşünün. Konya ve Harran ovalarının güneş potansiyeli Türkiye’yi bir anda doğal gaz ve petrol üreticisi durumuna getirebilir. Ayrıca bu şekilde üretilen suni petrol, Karbondioksit (CO2) geri dönüşümlü olacağı için doğaya da bir zarar vermez.”
Aldığı ödül sonrası Türkiye’nin geleceği için güneş enerjisinin önemine değinen Sarıçiftçi, “Benim çalışma konum güneş enerjisinden yararlanmak ve güneş enerjisinden insanlığa yararlı şekillerde enerji üretme konusu. Bunun Türkiye için önemini hiçbir şekilde anlatmak zor değil. Türkiyemizin enerji ihtiyacını dışarıdan ithal ettiğimiz petrol ve doğal gazlarla karşılamaya çalışırken binbir zorlukla karşı karşıya gelebiliyoruz. Hâlbuki ülkemizin güneşi hem Türkiye’nin enerjisini hem de bu enerjiden elde ettiğimiz başarıları yurt dışına satabilmemize yetecek kapasitededir. Bir sene içinde, bir metrekareye Türkiye’nin pek çok yerinde 1000 kilowatt saatten fazla enerji gider. Bu enerjiyi toplayıp bizim için kullanabilecek bir durumda elektrik enerjisine ve hatta kimyasal enerjiye dönüştürebilirsek dışa bağımlılığımız tümüyle azalacak ve kendi içimizde yeterlilik sağlanacaktır. Bunun ekonomik, politik ve hatta istiklal ve istikbal boyutu vardır. Türkiye’nin istiklali ve istikbali güneş enerjisindedir” dedi.
Böyle umut verici gelişmeler oldukça daha güzel bir yaşamın olabileceğine olan inancımız da artmaya devam ediyor.
Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi kimdir?
1961 Konya doğumlu olan Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi, 1980 Eylül’ünde İstanbul St. Georg Avusturya Lisesi’ni birincilikle bitirip, yükseköğrenim için Viyana’ya gitti. Viyana Üniversitesi Fizik Bölümü’nü bitirdikten sonra aynı fakülteden 1989 yılında doktorasını aldı ve Stuttgart Üniversitesi İkinci Fizik Kürsüsü’nde 1989-1992 arasında doktora sonrası asistan olarak çalıştı. 2000 yılında Kimya Nobel ödülünü kazanan Prof. Alan Heeger’in davetiyle 1992-1996 yıllarında Santa Barbara Kaliforniya Üniversitesi’nde çalıştı. Bu çalışmalarda, yarı iletken polimerler ile güneşten elektrik elde etmek için gerekli foto-fiziksel temelleri keşfetti. Prof. Dr. Alan Heeger ile ortak yürüttükleri çalışma, plastik organik güneş pilleri konusunda dünyadaki ilk patent ve yayındır (1992). 1996 yılında Avusturya hükümetinin verdiği ordinaryüs profesörlük unvanını aldı ve Avusturya Linz şehrindeki Johannes Kepler Üniversitesi Fizikokimya Kürsü ve Enstitüsü’nün başkanlığına atandı.
600’ü aşkın uluslararası bilimsel yayını ve 8 patenti olan Ord. Prof. Dr. Sarıçiftçi’nin 9 adet bilimsel kitabı yayınlandı. 75 binin üstünde atıf alan yayınları ile (h=99 Web of Science, h=118 Google Scholars) Mart 2011 tarihinde (ISI Thomson Reuter Material Science Ranking) dünyanın en öndeki 14. bilim adamı olarak sıralandı. Avusturya’da 2003 “Energy Globe” ve 2001 “Grünpreis” ödüllerini aldı. TÜBİTAK Bilim Ödülü (2006), 2008’de Avusturya’da yılın bilim adamı ödülü, İnsaniyet Madalyası, Avusturya Nobel Ödülü diye anılan Wittgenstein ödülünü kazandı (2012). Bükreş Üniversitesi (Romanya, 2011) ve Abo Academi (Finlandiya, 2010) kendisine fahri doktora unvanı verdi. Ord. Prof. Dr. Sariciftci, Avusturya Bilimler Akademisi (ÖAW) ve Türk Bilimler Akademisi (TÜBA) üyesidir. Aynı zamanda TÜBA Bilim Ödülü’nün de sahibidir (2015).
Selçuk Yaşar Ödülü hakkında
Selçuk Yaşar Ödülü; Yaşar Üniversitesi ve Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı iş birliğiyle Selçuk Yaşar’ın hayatı boyunca kendisine ilke edindiği değerleri yaşatmak üzere girişimcilik, yenilikçilik ve inovasyon alanlarında Türkiye’nin ekonomik ve teknolojik gelişimi ile sanat ve kültür alanlarında katkıda bulunan örnek ve öncü insanlar ve kurumları teşvik etmek amacıyla hayata geçirildi. Selçuk Yaşar Ödülü’nün 2020 yılı teması Türkiye’yi pek çok ilkle buluşturan iş insanının tüm hayatı boyunca üzerinde önemle durduğu üç kavramdan; bilim, birlik ve başarıdan biri olan “bilim” olarak belirlenmişti.