Buzdolabında sakladığınız peynirin mavi-yeşil küfle kaplandığını ya da kaygan ve amonyak kokulu bir hal aldığını mutlaka görmüşsünüzdür. Peki neyi yanlış yaptığınızı düşündünüz mü? Afiyetle yemek varken atmak zorunda kalmamak için peyniri nasıl saklamanız gerektiğine gelin birlikte bakalım. Her şeyden önce unutmamanız gereken peynirin canlı olduğu ve canlı kalmak için oksijen ve neme ihtiyaç duyduğu…
Bu alandaki uzmanlar, peynir kağıdının (yani ince bir balmumu tabakası veya farklı bileşimlerde plastikle kaplı opak kağıdın) ricotta, beyaz peynir ve mozzarella gibi taze peynirler (salamurasıyla birlikte orijinal ambalajında kalması gereken) dışında her şeyi sarmak için ideal olduğu konusunda hemfikir. Ve evet, plastiğe sarılı olarak satın aldığınız peynirlerin daha uzun süre dayanmalarını istiyorsanız peynir kağıdına sarmak iyi bir fikir.
Peynir kağıdı satın almak istemiyorsanız, peyniri yağlı kağıda sarabilir, ardından kapaklı bir kaba koyabilirsiniz.
Peynir nemli ve serin tutulduğu sürece kapalı cam veya plastik kaplar kullanılabilir. Özellikle Brie gibi daha yumuşak peynirlerde, yoğuşmayı ve kötü tatların oluşmasını önlemek için kabı ara sıra açmak iyi sonuç verir.
Peyniri saklamak için en iyi yer neresi?
Buzdolabınızın sebze bölmeleri peyniri nemli ve serin tutmak için en iyi yerlerdir. Ancak, tüm peynirlerinizi aynı kapta ve birbirine yakın tutarsanız, birinde görünen küfün diğerlerine de daha hızlı bulaşacağını unutmayın.
Servis etmek için uzmanlar, peynirlerinizi 30 dakika ila birkaç saat öncesinde buzdolabından çıkarmanızı öneriyor. Tatlar daha keskin ve dokular daha yumuşak olacaktır. Sıcak koşullar bir peynirin daha hızlı olgunlaşmasını ve daha yapışkan hale gelmesini sağlayabilir. Fransa’da birçok kişi Camembert tekerleklerini buzdolaplarının içine değil, daha sıcak olan üstüne koyar.
Peyniri dondurabilir misiniz?
Dondurabilirsiniz, ancak sonuçtan memnun kalmayabilirsiniz. Çözüldükten sonra dondurulmuş peynir, dondurma işlemiyle bağlantılı olarak hafif kumlu ve genellikle hoş olmayan bir doku sergileyebilir. Bunun birkaç istisnası var: Keçi peyniri ve mozzarella gibi bazı yumuşak, olgunlaşmamış peynirlerin birkaç ay boyunca dondurulabilir.
Bu küf noktasının etrafını kesemez miyim?
Kısa cevap: Duruma göre değişir. Tadı cheddar peynire benzeyen Monterey Jack gibi sert peynirler ve Parmesan gibi yıllanmış peynirler için bozulmaya başlayan alanın etrafından 3 cm’lik bir alanı dahil edip kestikten sonra bu peynirler yenebiliyor. Ancak lezzet ve dokuda yine de etkilenmeyi hissedebilirsiniz.
Brie gibi yumuşak peynirlerin veya ricotta gibi taze peynirlerin küflendikten sonra yenmesi ise kesinlikle önerilmiyor. Yumuşak peynir daha yüksek nem içeriğine ve bakterilerin, küfün ve mayanın sevdiği çok sayıda besine sahip. Bu da onları aynı koşullarda gelişen bakterilere karşı daha duyarlı hale getiriyor.
Artan peynir parçalarını değerlendirmenin iyi yolları neler?
Taze peynirler salatada ya da pizza üzerinde cheddar ya da gouda gibi yarı sert peynirler hızlı bir fondü için birlikte eritilebilir. Sert çeşitler makarna ya da çorba üzerine rendelenerek kullanılabilir.
Ayrıca ekstra lezzet için patates püresinin içinde kullanılabilir ya da eriyen bir peynir ise sebzelere karıştırılarak fırınlanabilir.
Kaynak: Kristen Miglore- The New York Times