Sağlıklı beslenmenin önemli adımlarımdan biri de tükettiğiniz gıdaların güvenli olması. Saklama koşullarından pişirme yöntemlerine kadar dikkat edeceğiniz bazı ayrıntılar sayesinde riskli durumlarla karşılaşmadan önleminizi alabilirsiniz.
1-Temiz tutun
- Gıdaya dokunmadan önce ve gıdanın hazırlanması sırasında ellerinizi sık sık yıkayın.
- Gıdanın hazırlanmasında kullanılacak yüzeyleri ve aletleri yıkayın ve sterilize edin.
- Mutfağınızı ve gıdanızı böceklerden, evcil ve diğer hayvanlardan koruyun.
Neden?
Tehlikeli mikroorganizmalar toprakta, suda, hayvanlarda ve insanlarda yaygın olarak bulunur. Bu mikroorganizmalar özellikle kesme tahtaları, eller, silme bezlerinin yanı sıra kaplarla taşınabilir ve en ufak temas, bunların gıdaya geçmesine ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilir.
2-Çiğ ve pişmiş olanı ayırın
- Çiğ et, tavuk ve deniz ürünlerini diğer gıdalardan ayırın.
- Gıdaları hazırlarken ayrı alet ve ekipmanlar (bıçak, kesme tahtası gibi) kullanın.
- Çiğ ve hazırlanmış gıdaların birbiriyle temasını engellemek için ayrı kaplarda saklayın.
Neden?
Çiğ gıdalar, özellikle et, tavuk ve deniz ürünleri ve suları, gıdanın hazırlanması ve saklanması sırasında diğer gıdalara geçebilecek tehlikeli mikroorganizmalar içerebilir.
3- İyi pişirin
- Özellikle et, tavuk ve deniz ürünlerini iyi pişirin.
- Çorba gibi gıdaları kısık ateşte kaynatın ve sıcaklığın 70oC’ye ulaştığından emin olun.
- Et ve tavuk ürünlerinin pembe kalmadığından ve sularının berrak olduğundan emin olana kadar pişirin. En ideali termometre kullanmaktır.
Neden?
Uygun pişirme teknikleri ile tehlikeli mikroorganizmaların hemen hepsi ölür. Yapılan çalışmalar gıdaların 70oC’de pişirilmesi halinde tüketime uygun hale geldiğini göstermektedir.