Bazen yemek yapmak gözünüzde büyür. Böyle zamanlarda hem kolayca yapılabilecek hem de lezzetli ve sağlıklı öğünler hazırlamak için mevsimine uygun sebzeleri denemeye ne dersiniz? Lezzetli bir şekilde tatlandırılmış, yağa ve sirkelere batırıldıklarında harikalar yaratan sebzeleri isterseniz çiğ isterseniz ızgara yapıp afiyetle yiyebilirsiniz. Izgarayı ister özel ızgara tavasında ister barbekünüzde yapabilirsiniz. Başlamadan önce ufak bir ip ucu, pişirmeden önce sebzelerin yapışmaması için hem ızgara tellerini hem de sebzeleri hafifçe yağlayın.
Marine Edilmiş Izgara Sebzeler
Öncelikle sosu hazırlamak için bir bardak zeytinyağı, çeyrek bardak sirke, 2 yemek kaşığı hardal ve ince dilimlenmiş iki adet arpacık soğanını karıştırın. Sosu tuz ve karabiberle tatlandırın. Ardından sebzeleri büyük parçalar halinde kesin ve kurulayın. Yeşil fasulye gibi sebzeleri bütün olarak bırakabilirsiniz. Sebzeleri kurutup ızgaraya almadan önce üzerine zeytinyağı gezdirip hafifçe tuzlamayı unutmayın. Izgara yapılacak sebzelerimiz ise biber, brokoli, kuşkonmaz, hindiba, rezene, mısır, kabak, patlıcan ve yeşil fasulye. Izgaranız hazır olduğunda sebzeleri, yoğunluğuna ve boyutuna bağlı olarak 2 ila 15 dakika arasında iyice kızarana ve yumuşayana kadar ara sıra çevirerek pişirin. Hazırladığınız sosun içine alarak en az 5 dakika marine edince bu lezzetli sebzeler servise hazır demektir.
Burrata ve Kaparili Közlenmiş Patlıcan
Küçük bir tavada, çok az zeytinyağını kızdırın ve yarım bardak kurutulmuş kapariyi altın rengine dönene kadar iki dakika kadar kızartın ve ardından soğumaya bırakın. Tavadaki yağı bir kaba alıp sos yapmak için soğumaya bırakın. Ardından ince yuvarlaklar halinde kesilmiş ve her iki tarafına zeytinyağı gezdirilmiş iki orta boy patlıcanı ısıtılmış döküm tavaya alın ve kızarmasını kolaylaştırmak için üzerine bastırarak her iki tarafını ikişer dakika pişirin. Soğutulmuş kapari yağının bulunduğu kaseye rendelenmiş iki diş sarımsak ile birer tutam maydanoz, fesleğen gibi sevdiğiniz yeşilliklerden ekleyin. Bir adet limon kabuğu rendesi ve suyu, kırmızı pul biber, tuz ve karabiber ilave ederek karıştırın. Sıcak patlıcan dilimlerini bu sosun içine koyarak en az 5 dakika marine olmasına izin verin. Yemek zamanı geldiğinde ise mozerella ile kremanın karışımından oluşan yumuşak, akıcı burrata peyniri, çıtır kızarmış kapari ve taze otlar ile birlikte servis edin.
Marine Mozzarella, Zeytin ve Kiraz Domates
Marine edilmiş kiraz domates, zeytin ve mozzarelladan oluşan bu basit yemek, tabii ki kiraz domatesler mevsimindeyken ayrı bir lezzetli olur. Yarım kilo kiraz domatesi büyük bir kaseye koyarak tuz ve karabiberle tatlandırın. Bir fincan zeytin ekleyin. Küçük bir kapta çeyrek bardak zeytinyağı, iki yemek kaşığı sirke, bir diş sarımsak, kekik ve kırmızı pul biberi karıştırın. Karışımı domates ve zeytinlerin üzerine dökün ve en az 10 dakika bekletin. Yemek saati geldiğinde birkaç dilim mozzarella peynirini büyük bir tabağın ortasına yerleştirin. Üzerine domates ve zeytin karışımını dökerek bol fesleğen yaprağı ile servis edin.
Kaynak: www.nytimes.com