Güçlü bir hafıza, beyninizin sağlığına ve canlılığına bağlıdır. Yaşınız kaç olursa olsun hafızanızı ve zihinsel performansınızı geliştirmek için yapabileceğiniz çok şey var. Eckhart Hirschhausen’in “Sağlıklı Yaşam” kitabını ve beyin uzmanı Martin Korte’in hafızayı zinde tutmaya yönelik önerilerini inceleyen Stern dergisi, bazı ufak tüyolar uygulamanın bunun için yeterli olduğunu söylüyor. İşte güçlü bir hafızanın püf noktaları:
- İlginizi çeken, sevdiğiniz konularla ilgili yeni şeyler öğrenin. Çünkü ilgimizi çekmeyen bir şey yaptığımızda dikkatimiz nasıl çabucak dağılıyorsa, sevdiğimiz konuyla ilgili her şeyi hafızamıza kaydetmek bir o kadar kolaydır.
- Yeni bir şey öğrenmenin en basit ve etkili yolu, biraz tekrar ve ısrar. Üstelik bu yaşınız kaç olursa olsun geçerli.
- İşitsel öğrenmeye yatkınsanız, dinleyerek öğrenmeyi deneyin. Neyse ki bunun için artık sesli kitaplardan eğitim CD’lerine ihtiyacınız olabilecek her şey var.
- Görsel öğrenime yatkın kişiler bakarak öğrenirler. Öyle ki yazı tahtasına bakıp yazıyı okuduktan sonra unutmaları pek mümkün değildir. Günümüzde bu kişiler için de filmler, resimler, web siteleri, bilgi kartları gibi öğrenmeyi hızlandıracak araçlar epey fazla.
- Bazı kişilerde öğrenme, motor becerilerini1 kullanarak gerçekleşir. Bu konuda öğrenmeye yardımcı olabilecek en uygun araçlar yazarak, deneyerek, dokunarak yapacakları çalışmalar olacaktır.
- Konuşarak öğrenenlerdenseniz, bol bol iletişim kurun çünkü tek başında öğrenmede muhtemelen zorluk yaşıyorsunuz. Burada materyal, konuşmalar, tartışmalar veya ortak çalışma yoludur. Ancak belki de en önemlisi şu ki, bir şeyleri yapabileceğimize inanırsak, öğrenmek bizim için daha kolay olur.
Öte yandan aynı anda birkaç şeyi birden yapmaya çalıştığımızda sonuç pek olumlu olmaz. Çünkü beyin üzerine araştırmalar yapan Martin Korte’nin de belirttiği gibi farklı etkinlikler arasında çok hızlı geçiş yapabiliriz, ancak iki zorlu entelektüel görevi aynı anda gerçekleştiremeyiz. Bu ne anlama geliyor diyenler için yürüyüşe çıktığınızda, yanınızdaki kişiyle rahatça konuşabilirken, çocuklarla ilgilendiğiniz sırada yazışmalarla uğraşmanızın ne kadar zor olduğunu hatırlatalım. Çoklu görevlerden kaçınmamız gerektiği aşikar. Ne yapmamamız gerektiğini biliyoruz, peki yapmamız gereken şey ne? Unutmamamız gereken en önemli şey, beynimizi ne kadar çok verimli kullanırsak, kendisini o kadar iyi geliştireceği.
İlk akla gelen örneği ile bulmaca çözmek dışında dans etmek, masa tenisi oynamak, yeni bir dil öğrenmek veya iğne ile nakış yapmak gibi aktiviteler de zihni zinde tutmak açısından oldukça faydalı. Yeni şeyler öğrenmek ve bunları uygulamak, beyin kan akışını artırmak için koşmak, beyni biraz rahatlatmak için kahkaha atmak, hafıza açısından düşündüğümüzden çok daha fazla önem taşıyor. Beyin nöronlarını besleyen besinlerin de hafızayı güçlendirdiğini hatırlatalım. Yemek listemizden eksik etmememiz gereken bu besinler yağlı balık, yaban mersini, fındık, yeşil çay ve su. Ve sağlıklı bir hafıza için en etkili unsurlardan biri; aşk. Aşık olmak, hayatınıza yeni bir isim, yeni bir yüz ve bir sürü izlenim katmak demek. Bunlar sayesinde yeni bağlantılar kurmaya başlayan beynimiz için hatırlamak artık daha kolay olacaktır.
Kaynak: https://fikirturu.com/