Kenevir, toplum olarak ön yargıyla yaklaştığımız ürünler arasında baş sıralarda yer alıyor. Zira kötü ellerde bir zehre dönüşen bu ürün aslında pek çok açıdan farklı işlevlere sahip. Sağlık açısından da önemli faydaları olan Kenevire, yeniden üretimle birlikte hakkı teslim edilebilir.
Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla gündeme gelen kenevir aslında oldukça önemli bir bitki. Hali hazırda 19 ilde kenevir üretimine izin verildi. Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, On Dokuz Mayıs Üniversitesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle araştırma projesi yürütülüyor.
Maddelerle kenevir
Kenevir, Anadolu’nun en eski bitkileri arasında yer alıyor. Tekstilden ilaç sanayine, gıdadan enerji ve petrokimyaya kadar 50 bin farklı ürün yelpazesiyle kullanım alanı çok geniş olan bir hammadde. Bilim insanları kenevir tarımından birim başına elde edilen gelirin birçok tarım ürününe göre çok daha kârlı olduğu söylüyor. Türkiye’de 1960’lı yıllarda 140 bin dekar alanda kenevir tarımı yapılırken, sonrasındaki yıllarda üretimi sistematik olarak azaltılmış ve 1990’larda 30 bin dekara kadar gerilemiş. 2014’te kenevir üretim alanı 10 dekara kadar düşmüş. 2016’da 19 ilde yetiştirilmesi kontrollü olarak serbest bırakılan sanayi keneviri bitkisi TÜİK’in verilerine göre 2017’de yaklaşık 46 dekarda üretildi. 2018 sonu itibarıyla ekim alanı yaklaşık 200 dekara ulaşan kenevir ile ilgili ilgi çekici başlıklar ise şunlar:
* Kenevir stratejik değer olarak kabul ediliyor. Kağıt, biyo-yakıt, biyo-polimer, tekstil, otomotiv, inşaat gibi pek çok lokomotif sektörde kullanılıyor.
* Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretiyor.
* Bir dönümlük kenevirden, 4 dönüm ağaca eş kağıt üretilebiliyor.
* Kenevir tam 8 kez kağıda dönüştürülebilirken, ağaç 3 kez kağıda dönüştürebiliyor.
* Kenevir 4 ayda yetişirken, bir ağaç ise 20-50 yılda yetişiyor.
* Gerçek bir radyasyon temizleyicisi olarak biliniyor.
* Dünyanın her yerinde yetiştirilebiliyor ve çok az suya ihtiyaç duyuyor. Ayrıca kendisini böceklerden koruyabildiği için tarım ilacına da ihtiyaç duymuyor. Kenevirle yapılan tekstil ürünleri yaygınlaşırsa, tarım ilacı sektörü ortadan kalkabilir.
* İlk kot pantolon kenevirden yapılmış; hatta “kanvas” kelimesinin kenevir ürünlerine verilen isim olduğu belirtiliyor.
* Kenevirden yapılan ilaçlar, AIDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltma; romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, psikoloji, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalıkta mücadelede kullanılabiliyor.
* Kenevir tohumunun protein değeri çok yüksek ve içindeki Omega3-6-9 yağ asitleri de doğada başka hiçbir yerde bulunmuyor.
* Kenevirle beslenen hayvanlar, hormon takviyesine ihtiyaç duymuyor.
* Tek kullanımlık biyo-plastik ürünlerin tamamı, kenevirden üretilebiliyor. Biyo-polimer kenevir plastiğinin doğaya dönüşmesi de oldukça kolay.
* Binaların yalıtımı için kullanılabiliyor. Yangına dayanıklı, ucuz ve esnek bir inşaat malzemesi…
* Kenevirle yapılan sabun ve kozmetik ürünlerin suyu kirletmediği ve cilt bakımı için ideal olduğu söyleniyor.
Kaynaklar:
* https://www.bloomberght.com/yorum/irfan-donat/2188558-kenevir
*https://www.aligok.com.tr/kenevir-nedir-koca-bir-dunya-ve-insanlik-nasil-kandirildi/