Pandemi hayatımıza girdi gireli ne çok şey ne büyük bir hızla değişti. Yaklaşık 6 ay gibi kısa bir süre içinde çalışma hayatından eğitim-öğretim hayatına, sosyal ilişkilerimizden eğlence alışkanlıklarımıza pek çok konuda yeni normallerimiz var artık. Kolay oldu mu şüphesiz hayır, geçti mi tabii ki hayır… Öyle ki memleketin yarısı hala evlerinden çıkmak için tereddüt edip her işini mümkün olduğu kadar uzaktan yapmaya çalışırken, diğer yarısı sokaklarda, AVM’lerde, restoranlarda ya da plajlarda…
Restoran demişken sevdiğimiz yemekleri, mekanları, bu mekanlarda dostlarımızla bir araya gelmeyi özlemedik dersek yalan olur. Alınan önlemlere yapılan uyarılara uyan var, uymayan daha çok var. Ama sonuçta her şeyin de bir çözümü var. Bir restorana gidip yemek yemekten çekinenler için iş başa düştü, kendimiz mutfağa girdik ve yapabildiklerimiz karşısında kendimizle gurur duyduk.
Mangal başında çöp şiş yiyemiyorsanız, “mısırcııı” diye seslenen mısır arabasından mısır almaya çekiniyorsanız ya da çocuklar hamburger istiyor ve siz onlara hayır demekte zorlanıyor ve bir fast food restoranına da gitmek istemiyorsanız… Çözümsüz değilsiniz, ev yapımı hamburgeri deneme zamanı. Hatta ekmeğinizi de kendiniz yapabilir ve her zaman soru işaretiyle yaklaşılan bu lezzeti sağlıklı bir yemeğe dönüştürebilirsiniz.
Hamburger köftesini kendiniz hazırlayacağınız gibi katkısız ve doğal içerikli hazır ürünler de kullanabilirsiniz.
Köftesini kendiniz hazırlayacaksanız:
- Dana döş etinden çekilmiş kıyma kullanabilirsiniz.
- Kıymanın çok yağlı olmamasına dikkat edin.
- Köfteyi baharatlarken dikkatli olun, çocuklar bu konuda hassas ve seçici olabiliyor.
- Genellikle tuz, karabiber, kimyon, galeta unu ve yumurta işinizi görür.
- Kendiniz için hazırlıyor ve farklı bir tat yakalamak istiyorsanız biraz hardal, pekmez ve çok az sirke ilave edebilirsiniz.
- Tavada pişirirken yağ kullanmayın, mümkünse döküm ya da ızgara tavası kullanın. Bu şekilde içi sulu kalacaktır.
- Başta tavaya yapışsa gibi görünse de ayrılacaktır zorlamayın.
- Eğer cheeseburger yapmak isterseniz, köfteler piştikten sonra üzerlerine burger peyniri ilave edin ve ateşin altını kapatın. Köftelerin sıcaklığıyla peynirler eriyecektir.
- Marul, turşu, dilimlenmiş, ketçap ve mayonez ile süsleyebilirsiniz.
Hamburger ekmeği yapmak için:
Madem mutfağa girdim, ekmeği mi de kendim yapayım derseniz tarifimiz hazır. Hem malum pandemi döneminde evde ekmek yapmak çok moda oldu.
Malzemeler:
600 gr un
120 gr tereyağı
220 ml ılık süt
150 ml ılık su
1 çay kaşığı şeker
Tuz
Yarım paket yaş maya
Üzeri için: Susam, yumurta sarısı, süt
Yapılışı:
Maya, şeker, ılık su ve sütü bir karıştırma kabına alıp mayayı eritin. Maya köpürmeye başlayınca üzerine tereyağı, un ve tuzu ilave edip hamuru karıştırarak yoğurun. Yoğrulan hamurun üzerini kapatarak 45 dakika-1 saat dinlendirin. Kabaran hamuru tekrar yoğurun ve istediğiniz boyda yuvarlak yaparak yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine alın. Tepside yaklaşık bir yarım saat daha dinlendirdikten sonra üzerine yumurta ve sütle yaptığınız karışımı sürün ve biraz susam serperek pişirin.
Gurme Burger tarif videosu için tıklayın.
Karamelize soğanlı cheeseburger tarif videosu için tıklayın.