Hamilelikte folik asit takviyesi almak, bebeğin konuşma beceri eksikliği de dahil, birçok merkezi sinir sistemi anomalilerini önemli ölçüde azaltıyor.
Bazı yiyeceklerde bulunan folatın sentetik formu olan folik asit, gebeliğin sağlıklı ilerlemesine katkıda bulunan bir B vitamini. Gebelik sürecinde ceninin, sonrasında da bebeğin bedensel ihtiyacını karşılar.
Doğurganlık çağındaki kadınlara, bebeklerinin nöral tüp defekti ile doğma riskini azaltmak için, hamileliğin 12. haftasına kadar devam eden, günde 400 mikrogram folik asit takviyesi almaları önerilir.
Avrupalı ve Kuzey Amerikalı araştırmacılar tarafından yayınlanan bir çalışmaya göre, hamilelikten önce ve hamilelik sırasında folik asit takviyesi almak, doğum kusurlarını önleyebilir ve çocuğun dil gelişimini etkileyebilir. Yapılan araştırmada anneler, çocuklarının dil gelişim düzeyini 6 kategorili bir ölçekte sıraladılar ve 1 kelimeden fazla konuşamayan veya anlaşılmaz ifadeler kullanan üç yaşındaki çocuklar, ciddi dil gecikmesine sahip olarak tanımlandı. Analiz yüzde 0,5’inde ciddi konuşma gecikmesi olan 38 bin 954 çocuğu içeriyordu.
Şiddetli dil gecikmesi, nadir görülen ancak derin sosyal ve klinik etkileri olan bir durum.
Kadınlara, gebe kalmadan 4 hafta önceki ve gebe kaldıktan sonraki 8 hafta arasında aldıkları, tek başına folik asit, diğer takviyelerle birlikte folik asit, folik asit içermeyen takviyeler veya hiç folik asit kullanmama durumları soruldu.
Herhangi bir takviye almayan kadınlarla karşılaştırıldığında, kendi başına folik asidi veya diğer takviyeleri alma, çocuğun dil gecikmesi geçirme riskinin yüzde 45 azalması ile ilişkilendirildi. 8. haftadan önce takviye kullanmaya başlayan kadınlar için risklerin daha da azaldığı görüldü.
Bu çalışma, folik asidin dil gecikmesini önlediğini kanıtlamasa da besinlerin nöro gelişimdeki rolünü anlamaya yönelik araştırmalara yeni bir boyut kazandırıyor.
Hamilelikte folik asit kullanımı ayrıca, diğer vitaminlerin de uygun dozda alınmasıyla, kalp ve böbrek hastalıklarını kısmen önleyebiliyor.
Folik asit (folat) içeren doğum öncesi vitaminlerin, genel popülasyonda yüksek riskli ailelerde otizm spektrum bozukluğunu önemli ölçüde azalttığı da görülüyor.
Hem gebelik öncesinde hem de hamileliğin süresince folik asit içeren besinleri bol bol tüketmekte fayda var.
Nerede bulunur?
Folik asit ıspanak, semizotu, brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerde; turunçgiller, muz, çilek gibi kimi meyvelerde; mayalı yiyecekler, folik asit katkılı ekmekler ve tahıllarda; kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagillerde; siyah ve yeşil fasulyede, avokadoda, buğdayda, kuşkonmazda; karaciğer, ton balığı, yumurta sarısı ve yoğurtta bulunur.
Folik asit içeren sebzelerin ya buharda hafifçe pişirilmesi ya da çiğ olarak yenmesi önerilir.
Kaynak: www.eufic.org