Tebrikler! Uzun yıllardır hayalini kurdunuz ve işte nihayet beklediğiniz o an geldi, hamilesiniz! İyi ama sağlıklı bir hamilelik için hangi besinlerden uzak durmanız gerektiğine dair bir fikriniz var mı?
Bazı gıdalar içerisinde salmonella, E. koli, listeria, toksoplazma gibi bakteriler barındırır. Gıdalar doğru tüketilmediğinde ise içeriğindeki bu bakteriler anneye bulaşma riski taşır. Gebelik süresinde ise bu bakterilerin tedavisi oldukça zordur ve kimi zaman da bebeğin gelişimine olumsuz yönde etkide bulunur. Bakteriler, hamile olmayan kişilerde ishal, bulantı gibi etkilere sahip olurken bebek bekleyen kadınlarda düşük, erken doğum ya da bebekte bazı anomalilere sebep olabilir. Tüm bu etkilerden bebeğinizi koruyarak sağlıklı bir şekilde kucağınıza almak istiyorsanız besinleri tüketme şeklinize mutlaka dikkat etmelisiniz.
Nelere dikkat etmeli?
Sağlıklı bir hamilelik için mutlaka tüketilmesi gereken besinlerin başında süt ve et gelir. Tabii eğer iyi pişmişse. Bu dönemde rafadan yumurta ve az pişmiş et keyfinizden biraz ödün vermeniz gerekiyor zira çiğ hayvansal gıdalar salmonella bakterisi içerebilirler. Op. Dr. Başak Ovayurt Öndeş, tüketilen çiğ meyve ve sebzelerin de mutlaka akan suyun altında ya da sirkeli suda güzelce yıkanmasını öneriyor. Ayrıca sütün pastörize edilmiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğini, peynir ve yoğurt tüketilirken de mutlaka pastörize süt ve süt ürünlerinden yapılmış olanların tercih edilmesinin altını önemle çiziyor. Dip balıkları tüketirken de dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü iri uskumru, kılıç balığı gibi derinlerde yaşayan balıklarda ağır metaller ve yüksek cıva bulunuyor. Gebelikte midyenin de kesinlikle tüketilmemesi belirtiliyor. Lüfer, okyanus levreği, trança, çupra, ton balığı, somon gibi balıkların ise haftada 1 defa tüketilmesi öneriliyor. Soya sosu gibi gıdaları da gebelikte tüketmemekte fayda var. Çünkü bu besinlerin genetiği ile oynandığı için hem annenin hem de bebeğin sağlığına zarar verebilir. Bunun yanında normal hayatta sıkça tükettiğiniz bitki çaylarına dokuz ay boyunca ara vermekte fayda var. Prof. Dr. Gülay Koçoğlu, hamilelerin bitki çaylarını tüketirken dikkatli davranmaları gerektiğini söylüyor. Bazı bitki çaylarının fazla tüketilmesi halinde rahim kasılmaları tetiklenebiliyor bu da anne adayının doğum ağrılarını başlatabiliyor, düşük ya da erken doğum yapmasına yol açabiliyor.
Hamilelik süresince şeker içeren gıdalardan da kaçınmak gerekiyor. Çünkü hamilelik insan vücudunu daha diyabetik hale getiren bir hormonal durum ve bu süreçte alınan şekerin bebeğe bir faydası yok. Bu nedenle anne adayının da bir diyabetli gibi davranarak basit şeker ve karbonhidrattan uzak durması gerekiyor. Özetle börek ve çöreklere bir süre ara vermekte fayda var.
Derleme kaynaklar:
http://www.milliyet.com.tr, https://www.haberturk.com, https://www.memorial.com.tr