Malzemeler:
- 2 litre tam yağlı süt (orijinalinde çiğ süt kullanılıyor ama pastörize edilmiş sütle de yapabilirsiniz)
- 1 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı şeker
- 1 tutam tuz
- Fındık
Hazırlanışı:
Önce sütü ocağın üzerine alıp kaynamaya bırakın. Bu arada kullanacağınız pirinçleri nişastasını çok kaybetmeyecek şekilde sudan geçirin.
Süt kaynamaya başlayınca pirinçleri ekleyip pişmeye bırakın. Kaynarken taşmaması için ocağın altını kısığa alın. Arada karıştırın, yaklaşık 30 dakika sonra bir tutam tuz ekleyin. Birkaç dakika sonra da şekeri ilave edin. Sütlacı toplamda 40 dakika kadar kaynatıp ateşten alın.
Fırın tepsisine soğuk su koyup kaselere aldığınız sütlaçları üzeri kızarana kadar 200 derecedeki fırında tutun.
Sütlaçlar soğuyunca üzerini fındıkla süsleyip servis edebilirsiniz. Hamsiköy sütlacına un, nişasta vb. malzeme eklenmediği için pişmesi ve kıvam alması diğer sütlaçlardan daha uzun sürse de sonuçta beklediğinize değecek bir lezzet ortaya çıkıyor.