Hamur işlerinde becerikliyim yeni tarifler denemeyi de severim diyorsanız, bu içerik tam size göre. Mutfakta şef sizsiniz; örneğin daha önce kek pişirirken zeytinyağı kullandıysanız ve sonuçtan da memnunsanız, hamur işlerine zeytinyağı eklemenin farklı yollarını keşfetmek isteyebilirsiniz. Ancak bu değişikliği yapmadan önce ölçüleri nasıl ayarlayacağınızı bilmeniz önemli; örneğin tereyağı ile aynı miktarda zeytinyağı kullanmanız gerekip gerekmediği gibi. Hamur işlerinde ne zaman zeytinyağı yerine tereyağı kullanabileceğinizi ve ne zaman bunun iyi bir fikir olmadığını açıklıyoruz; ayrıca bunu başarılı bir şekilde yapmak için ipuçları da veriyoruz.
Neden Zeytinyağı ile Pişirmelisiniz?
Belki sağlık nedenleriyle sevdiğiniz bir tarifte tereyağı yerine zeytinyağı kullanmak istiyorsunuz ya da belki de çok sıkıştınız ve elinizde sadece zeytinyağı var. Tereyağı pişirme için çok uygun olsa da zeytinyağının tereyağının içermediği daha sağlıklı yağlar ve polifenoller içerdiğine şüphe yok. Zeytinyağı ayrıca unlu mamullere eşsiz bir lezzet derinliği katan bir seçim. Zeytinyağı ile pişirmek istemenizin nedeni ne olursa olsun, hepsinde olmasa da birçok tarifte tereyağı ile yer değiştirilebileceğini bilin.
Ne Zaman Kullanılabilir?
Eğer bir tarifte eritilmiş tereyağı kullanılıyorsa, bunun yerine zeytinyağı kullanılabilir. Eritilmiş tereyağı kullanılan tarifler genellikle daha nemli ve biraz yoğun olur; örneğin kekler, ekmekler ve granola.
Ölçü Nasıl Olmalı?
Başarılı hamur işleri için tereyağından biraz daha az zeytinyağı eklemelisiniz. Ölçüyü ayarlarken:
Dört ölçü tereyağına üç ölçü zeytinyağı kullanın.
Başka bir deyişle, bir tarifte dört yemek kaşığı tereyağı gerekiyorsa, üç yemek kaşığı zeytinyağı kullanmanız yeterli.
Ne Zaman Kaçınılmalı?
Oda sıcaklığında tereyağı gerektiren tariflerde zeytinyağı iyi bir alternatif değildir. Bu tariflerde genellikle oda sıcaklığındaki tereyağı ile şekerin hafif ve kabarık olana kadar çırpıldığı bir adım vardır. Bu teknik, zeytinyağı ile yapılamaz o nedenle zeytinyağından kaçınmak gerekir.
Hamur İşleri İçin En İyi Zeytinyağı Hangisi?
Zeytinyağının lezzeti unlu mamullerde öne çıkar ve bu da genel lezzeti etkiler. Yüksek kaliteli sızma zeytinyağı, başarılı sonuçların arkasındaki gizli güçtür. Pişirmeden önce mutlaka yağı tadın. Eğer yağın kendi tadını aromasını beğenmiyorsanız, onunla yemek yapmayın.
Düşük acılık seviyesinde ve meyvemsi notalara sahip hafif zeytinyağları genel olarak pişirme için en uygun olanlardır. Daha güçlü, biberli veya keskin tada sahip yağlar, bitmiş tuzlu yemeklerin üzerine gezdirmek için harikadır, ancak hamur işlerinde tereyağı için uygun bir alternatif olma olasılıkları düşüktür.
Kaynak: https://www.marthastewart.com/