Bolluk ve bereketin olanca ihtişamıyla hüküm sürdüğü yaz aylarında manav ve pazar tezgahlarını süsleyen meyveler içerdiği vitamin ve minerallerle de sağlığa sağlık katıyor. Peki ama hangi meyvenin neye deva olduğunu bilerek, doğru miktarlarda tüketmeye ne dersiniz?
Karpuz:
Yaz deyince ilk akla gelen meyve hiş şüphesiz karpuz olur. Kimi zaman bir meyveden daha fazlasını da yerine getirerek yanında beyaz peynirle mükellef bir yemek görevi de gören karpuz, doğru tüketildiği taktirde tam bir yağ düşmanı. Evet yanlış duymadınız kilo verme programlarında uzmanların sıklıkla beslenme listesine dahil ettiği karpuz, yağ yakımını hızlandırır. Günde 1 porsiyon (2 dilim) karpuz günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 16’sını karşılamanın yanı sıra vücuttan toksinlerin atılmasına da yardımcı olur. İçinde bulunan likopen, kansere yakalanma riskini, kemik erimesini, kas kaybı riskini azaltır. Yazın sıcak günlerinde adeta serinlemek için birebir olan karpuzun ferahlatan etkisine yine de fazla kapılmayın deriz. Çünkü karpuz aynı zamanda şeker oranı da yüksek bir meyve. Bu nedenle özellikle diyabet hastalarının dikkatli tüketmesi gerekiyor. 1 porsiyonu 20 gr şeker, 270 mg potasyum, 17 gr A vitamini, 21 gr C vitamini, 4 gr demir ve 1 gr lif içeren karpuz, 180 kaloriye sahip.
Vişne:
Yaz ayları dışında çok fazla görmeye alışık olmadığımız hamile aşermelerindeki başrol oyuncusu vişne, mayhoş tadıyla bizi bizden alıyor. Ancak daha kayda değer bir marifeti var: ödem attırmak. Özellikle yaz aylarında vücudun tuz tuttuğu ve ödem oluştuğu bilinen bir gerçek. Her gün bir avuç vişne ise bu sorunun ortadan kalkması için yeterli. Yaz meyvelerinin pek çoğunun aksine vişnenin içindeki şeker oranı oldukça düşüktür bu nedenle diyabet hastaları bile gönül rahatlığıyla tüketebilir.
Fitokimyasallar, antioksidanlar ve C vitamini yönünden oldukça zengin olan vişne, iltihabı azaltır. Antibakteriyel özelliğe de sahip olan vişne, kalp sağlığını korur aynı zamanda kandaki ürik asit seviyesini düşürerek gut hastalığının da önüne geçer. Ayrıca perilil alkol, limonen ve ellagik asit içeren vişne, bu sayede meme, akciğer, karaciğer, deri ve kolon kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir. Melatonin bakımından da zengin olan vişneyi gece yatmadan önce tüketmeniz halinde mışıl mışıl bir uyku sizi bekler. Ayrıca içerisindeki antioksidanlar beyin hücreleri üzerinde koruyucu bir etkiye sahiptir. Bu sayede de parkinson ve alzheimer gibi hastalıklarının da önlenmesine yardımcı olur.
Kavun:
Yazın olmazsa olmaz meyvelerinden biri de kavun. Eğer uzun zamandır hamile kalmaya çalışıyorsanız neredeyse sevmeyeni yok denecek kadar eşsiz bir meyve olan kavunu daha fazla tüketmek için artık bir nedeniniz var. Sıkı durun. Kavun hamile kamayı kolaylaştırıyor! Zira kavun folat bakımından son derece zengindir. Folat ise doktorlar tarafından hamile almak isteyenlere ve sağlıklı bir hamilelik geçirmek isteyenlere verilir. Ayrıca düzenli bir şekilde kavun tüketmek doğurganlığı artırır. Ayrıca içeriğinde bol miktarda A, B ve C vitaminleri, sodyum, potasyum, magnezyum, demir, bakır ve alfa-beta karotenlerini de barındıran kavun, vücuttan toksik maddelerin atılmasına da yardımcı olur. Ancak tıpkı karpuzda olduğu gibi kavunun da dikkatli tüketilmesi gerekir. Özellikle de böbrek ve hiperpotasemi hastalarının. Çünkü kavun yüksek oranda potasyum barındırır. Yüksek potasyum oranı da böbrek yetmezliğine ve hiperpotasemiye neden olur.
Kayısı:
Yazın bir başka güzide lezzeti de kayısı. İçinde bulundurduğu pektin, lif ve selüloz sayesinde hem kolon sağlığına birebirdir hem de bağırsakların bir saat gibi çalışmasına yardımcı olur. A, C ve E vitaminleri açısından oldukça zengin olan kayısı, yüksek oranda beta karoten içerir. Bu da şahin gibi gözler demek. Özellikle ileriki yaşlarda gece körlüğü, katarakt gibi görme sorunları yaşamak istemiyorsanız düzenli olarak kayısı tüketmekte yarar var. Ayrıca içerdiği potasyum sayesinde tam bir kalp dostu olan kayısı, yorgunluğu gideri, strese iyi gelir. Kan yapımını artıran kayısı, cildi besler, nemlendirir ve yumuşatır.
https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/en-faydali-6-yaz-meyvesi/
https://hthayat.haberturk.com/saglik/beslenme/haber/1063444-hangi-meyve-ne-kadar-yenmeli
http://www.milliyet.com.tr/visnenin-faydalari-nelerdir–pembenar-detay-sagliklibeslenme-2712960/