Soğan mutfakta en çok kullanılan malzemelerden biri. Yemekler, salatalar, soslar soğanla ayrı bir lezzetli. Kırmızı, yeşil, beyaz ya da arpacık gibi farklı soğan türlerini hangi tariflerde kullanacağınızı biliyor musunuz?
Kırmızı Soğan
Çok yakışır: Salatalar, ızgara, kavurma, turşu
Canlı renkleri ve tüm soğan türleri arasında en keskin ve en aromalı olanı kırmızı soğan; çiğ haliyle de tariflerde sıklıkla yer alır. Pişirildiğinde hafif reçelimsi bir hal alırlar ve turşu yapmak için ideal bir seçimdir.
Sarı Soğan
Çok yakışır: Hemen hemen tüm soğanlı lezzetler, özellikle de karamelizasyon içeren tarifler
Bir tarifte sadece “soğan” deniyorsa, büyük ihtimalle şef veya tarifi geliştiren kişi kahverengi soğan veya sarı soğan olarak da adlandırılan bu soğan türünü kastediyordur. Çiğken sert olmasına rağmen, sarı soğan karamelize edildiğinde, kavrulduğunda veya sotelendiğinde güzelce yumuşar. Yüksek nişasta içeriği sayesinde lapa gibi pişmezler.
Beyaz Soğan
Çok yakışır: Orta Amerika ve Meksika tarifleri, ızgara
Kırmızı veya sarı soğandan biraz daha hafif olan beyaz soğan, çiğ olarak servis edildiğinde sulu ve gevrektir. Salsa ya da guacamole gibi soslarda ya da taco, barbekü, güveç ve diğer yemeklerde popüler olan bu soğan türünün ağızda bıraktığı lezzet çok güzeldir.
Tatlı Soğan
Çok yakışır: Garnitürler, salatalar, çeşniler, kızartmalar
Soğandan nefret ettiğinizi mi düşünüyorsunuz ya da sevmeyen biri için yemek mi yapıyorsunuz? Denemeniz gereken soğan çeşidi budur. Soluk sarı bir kabuğa ve beyaz bir iç kısma sahip olan tatlı soğan, adının hakkını verir. Diğer soğan ailesi üyelerinden daha fazla su ve daha az sülfür içerdiğinden çiğ yemek, sos olarak kullanmak veya halka şeklinde dilimleyip kızartmak için idealdir.
Taze Soğan
Çok yakışır: Asya tarifleri, Meksika tarifleri, garnitürler, salatalar, kızartma, ızgara
Soğan ailesinden olan akranlarına göre daha yumuşak, daha hafif ve çok daha uzun olan yeşil soğan otsu bir bitkidir ve hem çiğ hem de pişmiş tariflerde çok lezzetlidir. Yeşil soğanın köke yakın kısmı beyaz, yaprak kısmı ise yeşildir. Kökten sonraki her kısım yenilebilir, bu yüzden beyaz kısmı atmayın! Taze soğanlar, sarı ve kırmızı soğanların olgunlaşmamış halleridir. Yeşil soğanlara taze otlar gibi davranabilirsiniz, kağıt havluya sarıp bir poşet içinde buzdolabında saklayabilirsiniz.
Arpacık soğanı
Çok yakışır: Soslar, güveç yemekleri, kavurma, sote
Soğan tadını daha az hissetmek istiyorsanız bakır renkli kabuklarıyla arpacık soğanları tercih edebilirsiniz. Hafif soğanlı ve sarımsak aromalı arpacık soğanları kabukları soyulduktan sonra genellikle bütün olarak yemeklere eklenir. Güveç ya da sote olarak hazırlanan tariflerde sık tercih edilir. Arpacık soğanı diğer soğan çeşitlerinin yerine kullanılabilir ve bunun tersi de geçerlidir.
Kaynak: https://www.bhg.com/