Mutfağın demirbaşlarından olan tencerenin toprakla başlayan tarihteki yolculuğu bugün malzeme teknolojisinin hızla gelişmesiyle birlikte değişiklik gösteriyor.
Bakır hem sağlıklı hem şık
Mutfak kültüründe uzun yıllar kendisine yer bulmuş, ısı iletkenliğinin yüksek olmasıyla bilinen bakır tencere ve tavaları kullanırken kalaylanmış ve çizilmemiş olmasına özen göstermelisiniz. Çünkü kalaylanmamış ve bakımı düzenli olarak yapılmamış olan bakır tencereler kurşun ve civa gibi zararlı kimyasalların açığa çıkmasına yol açarak zehirlenmelere neden olabilir. Bakır tencerelerin ve sahanların otantik görüntüsünden sunum yaparken yararlanmanız daha doğru bir seçim olacaktır.
Seramik, yapışma derdi yok
Mutfaklarımızda yerini almaya başlayalı çok da uzun bir zaman olmamasına karşın neredeyse hemen hemen her evde en az bir tane bulunan seramik tencere ve tavaların içerisi yağlı bir dokuya sahiptir. Seramik malzemeden üretilmiş olan mutfak malzemeleri yapışmaz olmalarının yanında kolay temizlenebilme özelliği de taşır. Bu nedenle yapışmasından korktuğumuz pilav makarna gibi yemekler için bu tencereleri kullanmak akılcı olacaktır. Doğal malzemeden üretilmiş olması nedeniyle sağlıklı malzemeler arasında sayılan ve oldukça uzun ömürlü olan bu tencere ve tavaların tek kötü tarafı bulaşık makinesinde yıkanmaya elverişli olmaması. Çünkü makineye girdiklerinde renk kaybına uğrama ihtimalleri oldukça yüksek.
Teflon kullanırken dikkat!
Teflon malzemeden üretilmiş olan tava ve tencerelere sahipseniz oldukça özen göstermelisiniz. Zira bir dönemin en önemli buluşlarından biri olarak nitelendirilen teflon tencere ve tavalarda metal çatal, bıçak, kaşık kullanmanız halinde çizikler oluşacaktır. Bu da sağlığımız için zararlı olan kimyasalların besinlere geçmesine neden olur. Bu nedenle teflonlarda yemek yaparken tahta kaşık ve çatal kullanmalısınız. Çizilmiş ve aşınmış teflonlarınıza ise elveda demelisiniz.
Granit tencere ve tavalar…
Doğal granitten imal edilen tencere ve tavalar, yapışmaz özelliğinin yanı sıra çizilmeye karşı dadirençlidirler. Granittencerevetavalarda yemek yaparken korkusuzca metal kaşık ve çatal kullanabilirsiniz. Taban ısısını her yere eşit bir şekilde dağıtması ve ısıyı içeride tutmasının yanı sıra bir başka avantajı ise bulaşık makinesinde yıkanabilmesi…
Dayanıklı ve uzun ömürlü çelik
Farklı malzemeden üretilmiş pek çok muadili vitrinleri süslese de çelik tencere ve tavalar hala mutfakların gözdesi. Isıyı geç iletmelerine rağmen yiyeceklerde toksik bir etkiye neden olmaması nedeniyle sıklıkla tercih edilen
çelik tencere ve tavalar, sağlık açısından oldukça faydalı olması nedeniyle mutfaklarda güvenle kullanılabilirler. Aşınmaya ve çizilmeye dayanıklı olmalarının yanı sıra geç soğuma özelliğine sahip olan çelik tencere ve tavalar, yiyeceklerin saklanması içinde iyi bir alternatiftir.
Dökme demir tencereler
Bu tencerelerin tercih edilmesindeki en önemli neden ısıya her yere eşit biçimde yaymaları ve pişirdiğimiz yemeğin lezzetinin korunması. Bu tencereleri fırında ya da yüksek sıcaklıkta ocak üzerinde kullanabilirsiniz.
Temizlikleri konusunda birkaç ipucu: Tencere ya da tava henüz sıcakken içine kaynamış su dökerek bekletebilirsiniz. Tencerenin dibinde kalan kalıntıları tahta bir kaşık yardımıyla çıkarabilir, ardından temiz bir bezle tencereyi kurulayabilirsiniz. Sıcak suyun yeterli olmadığı durumda tenceredeki yağı emmesi için tuz kullanabilirsiniz. Bu yöntemleri önermemizin nedeni dökme demir tencere ve tavaların temizliğinde kimyasal deterjan kullanımının önerilmemesi.
Toprak tencereler
İnsanlık ile eşdeğer bir tarihe sahip olan toprak tencereleri diğerlerinden farklı kılan şey içinde ne pişirirseniz pişirin lezzetine doyum olmamasıdır. Ancak bu kapları kullanırken son derece dikkatli olmakta fayda var. Çatlamış olanlar asla kullanılmamalı, ıslak bir şekilde de bırakılmamalıdır. Aksi taktirde mikroorganizma oluşumuna katkıda bulunursunuz. Bu ise sağlığınızı tehlikeye atmanıza neden olur. Fırında ve ocakta rahatlıkla kullanabileceğiniz toprak kaplarda yemek pişirirken ani ısı değişikliklerine maruz bırakmamak gerekiyor. Yoksa kırılmasına neden olabilirsiniz. Bu nedenle fırında kullanacaksanız fırını asla önceden ısıtmayın.