Kalbimize hangisi daha iyi geliyor?
Yağ, en önemli makro besinlerden biri. Bir araçtan çok daha fazlası olan yemeklik yağlar, sağlığımızda büyük rol oynuyorlar.
Daha iyi seçimler yapabilmek için popüler yemeklik yağları, ne kadar sağlıklı olduklarını ve içeriklerini derledik.
Zeytinyağı
Yüksek oranda antioksidan içeren zeytinyağı, metabolizmayı hızlandırması ve sindirimi düzenlemesinin yanı sıra kemik sağlığı için de etkili.
Saç ve cilt sağlığı, diyabete ve kan basıncını düzenlemeye etkisi de cabası…
Ayçiçek Yağı
Yüksek dozlarda Omega-3 yağ asitleri içerirler. Omega-3, vücudumuzdaki iltihabı azaltır ve kan basıncını kontrol ediyor. Bu yağlar, kolesterolü azaltan tekli doymamış yağ asitleri içeriyor.
Nispeten düşük dumanlanma noktalarına sahip olduklarından aromatik olarak salatalarda, soğuk yemeklerde, soslarda ve marinatlarda kullanıma daha uygun.
Susam Yağı
Susam yağı tekli doymamış yağ asidi içerdiğinden, anti-inflamatuar ve antioksidan olarak iyi bir kaynak. Kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.
Yüksek dumanlanma noktasına sahiptir.
Avokado Yağı
Avokado yağı, oleik asit açısından son derece zengindir. İltihap önleyicidir ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.
En yüksek dumanlanma noktasına sahiptir ki bu da yiyecekleri kızartmak için ideal olduğu anlamına gelir. (270°C)
Kanola Yağı, Zeytinyağı ve Fıstık Yağı
Bunların tümü tekli doymamış yağlar ve antioksidanlar bakımından zengindir.
Mutfaklarımızın baş aktörü olan zeytinyağının, birbirinden çok farklı özellikleri olduğu için 2 grupta incelemek gerekiyor: Riviera ve sızma. Farkları, sızma zeytinyağının daha az işlenmiş, yani hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli olmasıdır. Bu nedenle, sızma zeytinyağı marine işleminde, soslarda, salatalarda veya düşük ısıda pişen yemeklerde kullanıma daha uygundur. Riviera ise genel yemek pişirme ve soteleme için daha iyidir.
Mısırözü Yağı
Mısırözü yağı Omega-6, çoklu doymamış yağlar ve yeterli miktarda tekli doymamış yağlar içeriyor. Kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Mısırözü yağı da yüksek dumanlanma noktasına sahiptir.
Üzüm Çekirdeği Yağı
Omega-6 çoklu doymamış yağ asidi bakımından zengindir. Aromatik ve çok amaçlı kullanımı olan bu yağ, sote veya kavurmalarda, salata soslarında kullanılabilir.
Sprey Pişirme Yağı
Genelde kanola, hurma ve hindistancevizi yağlarının bir kombinasyonudur. Tekli doymamış ve doymuş yağ asitleri içerir. Köpük önleyici dimetil silikon ve başka birkaç stabilizatör daha içerdiğinden, kendi sprey şişenize yağ karışımı koymak daha akıllıcadır.
Hindistan Cevizi Yağı
Yüksek miktarda orta zincirli trigliserit içerir. Tıbbi nedenlerden yağ sindiriminde sorun yaşayanlar için iyidir. Doymuş yağ oranı oldukça yüksek olduğundan toplam kolesterolü artırabilir.
Palm Yağı
Tropik ormanlar, orangutanların yaşam alanları ve insanlar için kötü bir yağ olduğunu söyleyebiliriz. İçerdiği yüksek miktarda doymuş yağdan dolayı, LDL kolesterolü artırıcı ve kalp damar hastalığına yol açıcı etkiye sahiptir. Dumanlanma noktası 235°C’dir.
Kaynak: