Yeni duyusal uyaranlar ile hafızayı ve strese karşı dayanıklılığınızı geliştirebilirsiniz.
Çoğumuz sosyalleşememenin etkilerini hissediyoruz. Normalden daha endişeliyiz, bazı şeyleri hatırlamakta sorun yaşayabiliyoruz, strese karşı daha az dirençli hissediyoruz. Tıpkı eve oyun oynamaya hiç götürülmeyen, şanssız laboratuvar fareleri gibiyiz. Covid-19 birçoğumuza aynı dört duvara, aynı rutine ve ne zaman özgür olacağımıza dair aynı belirsizliğe uyanmanın etkilerini hissettiriyor.
Siz de muhtemelen aynı yollarda yürüyor, aynı manzaraları görüyor, aynı korunaklı mekanlara gidiyor ve aynı şeyleri duyuyorsunuz: Korona ya da aşıları hakkında haberler…
Bir sinirbilim araştırmacısı, kafeslerde barındırılan laboratuvar farelerinde yaptığı deneyde bazı fareleri evine götürdü. Bu şanslı farecikler sadece eğlenmekle kalmadılar, aynı zamanda kafese bağlı sıçanlardan daha hızlı öğrenerek bilişsel testlerde daha yüksek puanlar aldılar. Araştırmacılar, zenginleştirilmiş ortamlara maruz kalan farelerin daha gelişmiş beyinlere sahip olduklarını keşfettiler.
Çalışmalar, çevresel zenginleştirmenin strese karşı tepkiselliği ve kaygıyı azaltabileceğini, bilişi iyileştirebileceğini ve öğrenme ile hafızayı geliştirebileceğini gösteriyor.
Yenilikten yoksun ve uyarıcı olmayan bir ortam, bilişimizde düşüşe neden olabilir. Fiziksel aktiviteden yoksun bir hayat sizi sadece bedenen değil, sinir sisteminize yeterince uyarı vermeyerek, zihnen de bir patates çuvalı haline dönüştürür.
Günlük deneyimler, beynimizin yeni bağlantılar kurma ve mevcut bağlantıların sorunsuz çalışmasını sağlama yeteneğini geliştirme veya engelleme gücüne sahiptir.
Yenilikler Yaratın
Yenilik sinir sisteminin uyarıcısıdır.
Yeniliğin, beynimiz üzerinde, öğrenmeyi teşvik etmekten keşfetme ve deneme motivasyonunu artırmaya kadar geniş kapsamlı etkileri vardır.
Evden çıkmadan da bazı yeni ve farklı mutfakları deneyerek, normalde kullanmadığınız renklerde ve tasarımda giysiler satın alarak, yaşam alanlarınızı değişik bitkiler, yeni mobilyalar, farklı renklerle canlandırarak da yenilikler yaratabilirsiniz.
Oyun oynayın
Nasıl ve ne oynadığımız kişiden kişiye değişir.
Oyun, teşvik edici ve ilgi çekici bir aktivitedir. Oyuncunun zaman ve mekân bilincini kaybetmesini sağlar. Süreç boyunca neşelendirir ve görevlerden oluşan bir dünyadan uzaklaşmaya yardımcı olur.
Top oyunları ve frizbi gibi oyunlar, LEGO, maket gibi yeni şeyler inşa edilen oyunlar, yeni bir enstrüman çalmak ya da resim yapmak, eski tip masaüstü oyunlar gibi seçenekler arasından tercihlerinizi yapabilirsiniz.
Sağlıklı, mutlu ve zinde olmak istiyorsak, beynimizi harekete geçirmek için elimizden geleni yapmalıyız. Küçük kafeslere kapatılan zavallı laboratuvar farelerinin aksine, çevremizi daha iyi hale getirme yeteneğine sahibiz.
Kaynak:
https://betterhumans.pub/