Yumurta…
Dünya üzerinde bir yiyecek düşünün ki tatlılardan tuzlulara içinde yer aldığı her tarife bambaşka bir lezzet katsın hatta bununla da yetinmesin sağlıklı kahvaltıların ve diyetlerin göz bebeği olsun. Neden mi bahsediyoruz elbette ki yumurtadan!
Besin değeri en yüksek yiyeceklerden biri olan yumurta, çocuk yaşlardan itibaren beslenme listemizin ilk sırasında yer alır. Özellikle çocukların zihinsel ve bedensel gelişimi açısından son derece önemli bir besin kaynağı olan yumurta, yapılan araştırmalara göre tüm yiyecekler içerisinde en kaliteli proteine sahip. Vücut için gerekli olan temel amino asitleri içeren yumurtanın sarı olan kısmında başta A, B (B1, B3, B12, folik asit ve biyotin), D, E olmak üzere pek çok vitamin, selenyum, çinko, fosfor ve demir gibi mineraller ve yağlar; beyaz olan kısmında ise proteinler yer alır.
Yararları neler?
Proteinden vücudun maksimum derecede yararlanması için rafadan olarak tüketilmesini öneren uzmanlar, yumurtanın faydalarını da şöyle özetliyorlar:
- Yüksek oranda B vitamini içermesi sebebiyle vücut gerekli enerjiyi maksimum derecede elde eder. B vitamini aynı zamanda sinir sistemini dengeleme ve beyin işlevlerinin daha iyi yerine getirilmesine de yardımcı olur.
- Yumurta kemik erimesini önlemede de son derece faydalıdır çünkü içeriğinde bulunan yüksek miktardaki D vitamini, kalsiyumun emilimine, kemik ve dişlerin ise güçlenmesine katkı sağlar.
- İçerdiği demir vitamini kansızlığa; selenyum ve çinko ise hücre yaşlanmasını önlemeye yardımcı olur.
- Yumurta ayrıca görme fonksiyonlarının yerine getirilmesi konusunda da son derece faydalıdır. Çünkü içinde lutein vardır. Net ve keskin görüşe yardımcı olan, eksikliği halinde göz dokusunda geri dönülemez hasarlara neden olan lutein, katarakt gibi görme sorunlarını önleme konusunda etkindir.
- Yumurtada bulunan fosfolipitler ise karaciğerdeki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
- Yapılan son araştırmalara göre, tok tutması nedeniyle diyetlerin de göz bebeği olan yumurtanın düşük kalorili bir diyetle birleştirildiğinde iki katı hızla kilo vermeyi sağladığı biliniyor.
- Yumurta, kanserin bir numaralı savaşçılarından biri olan kolin maddesini de içerir.
- Araştırmalara göre günlük beslenme listelerinde yumurtaya yer veren kadınların göğüs kanserine yakalanma riski % 18 oranında düşüyor.
Yumurta ama günde kaç tane?
Kısa bir süre öncesine kadar fazla yumurta tüketmenin kolesterol ve trigliserit değerlerini yükselterek sağlık üzerinde olumsuz etkileri yarattığına dair çeşitli tartışmalar söz konusuydu. Ancak bilim insanlarının son açıklamaları bunun tam aksi yönünde. Uzmanlar her gün yumurta tüketmenin sağlık açısından hiçbir sakıncası olmadığını ancak yanında mutlaka sebzenin de tüketilmesi gerektiği üzerinde hemfikir.
Nasıl muhafaza etmeli?
Yumurta doğru şartlarda muhafaza edilmediği taktirde çabuk bozulur bu nedenle çatlak ve kırık yumurtalar kesinlikle alınmamalı ve uygun saklama koşullarında saklanmalıdır. Yumurta satın alındıktan sonra buzdolabında ve orijinal karton kutusunda saklanmalı. Yumurta yıkandığı zaman koruyucu tabakası zarar görür bu nedenle ancak kullanılmak üzere çıkarıldığında yıkanmalıdır.
Ortalama 100 gram olan bir yumurta
91 kalori
8 gr protein
6 gr yağ
5 mg/kg kalsiyum
2 mg/kg sodyum
0,24 gr karbonhidrat bulunur.