Sağlık ve beslenme söz konusu olduğunda yumurtanın karmaşık bir geçmişi var. Bazen “mutlaka tüketilmeli”, bazen “dikkatli olunmalı çünkü…” diye başlayan açıklamalar okuyoruz. Araştırmacılar bir kez daha yumurtayı “iyi” sepetine koyarak, bu tartışmalı kolesterol kaynağının beynimiz için düşündüğümüzden daha yararlı olabileceğini ifade ediyorlar.
California-San Diego Üniversitesi’nden bir ekip, her hafta yumurta yiyen yaşlı kadınların zaman içinde daha az hafıza kaybı ve yönetici beyin fonksiyonlarında daha az gerileme yaşayabileceğini keşfetti. Bu, genellikle yüksek kolesterol içeriği nedeniyle eleştirilen bir gıda olan yumurtanın aslında belirli gruplar arasında bilişsel sağlığa fayda sağlayabileceğini gösteren en son araştırma.
Nutrients dergisinde yayınlanan çalışmada, 55 yaş üstü 890 yetişkin incelendi. Katılımcılar 1988’den 1991’e kadar yumurta tüketimlerini takip etmişlerdi. Ayrıca bu süre zarfında ve 1992 ile 1996 yılları arasında bir kez daha bir dizi bilişsel teste tabi tutularak küresel biliş, yürütme işlevi ve semantik bellekleri ölçüldü.
Araştırmacılar verileri cinsiyete göre analiz ettiklerinde, kadınlar arasında her hafta daha fazla yumurta yiyenlerin dört yıllık süre boyunca “kategori akıcılığında” (sözel yetenekler ve yürütme işlevinin bir testi) daha az düşüş yaşadıklarını buldular. Bu ilişki yaş, eğitim, yaşam tarzı davranışları, kolesterol seviyeleri ve her katılımcının kalori ve protein alımı gibi faktörler hesaba katıldıktan sonra bile devam etti.
Genel olarak, araştırmacılar kadınlar için sihirli sayının haftada beş yumurta olduğunu buldular. Başka bir deyişle, günde bir yumurta bilişsel gerilemeyi uzak tutabilir.
Sonuçları şöyle ifade ediyorlar: “En yüksek yumurta alımı kategorisindeki kadınlar, hiç yumurta tüketmeyen kadınlara kıyasla 4 yıl boyunca kategori akıcılığı puanında yarım puan daha az düşüş göstereceklerdir.” Araştırmacılar raporlarında, küçük de olsa bu ilişkinin davranışlar, kolesterol, kalori ve protein alımının yanı sıra diyabet ve hipertansiyon için ek ayarlamalar yapıldıktan sonra da anlamlı sonuç olduğunu belirtiyor.
Buna karşılık, erkekler arasında yumurta yeme ile beyin fonksiyonlarındaki değişiklikler arasında önemli bir bağlantı bulunamadı. Ekip, cinsiyetler arasındaki bu farkın ilgi çekici olduğunu ve daha fazla araştırma gerektirdiğini belirtiyor.
Yumurtanın bilişsel sağlığa fayda sağlamasının nedeniyle ilgili; yumurta kolin, lutein ve zeaksantin gibi besinler açısından zengin ve bunlar daha önceki araştırmalarda daha iyi beyin sağlığı ile ilişkilendirilmişti. Yumurtadaki yüksek kaliteli protein de nöronal yapının ve işlevin korunmasına yardımcı olabilir. Ek olarak, yumurta diyet kolesterolü içermekle birlikte, etin aksine, nispeten düşük seviyelerde zararlı doymuş yağa sahip. Bu durum, yüksek kolesterollü gıdalarla ilişkili potansiyel olumsuzluklar olmaksızın bilişsel faydalar sağlamaya olanak tanıyabilir.
Elbette bu gözlemsel bir çalışma, dolayısıyla nedensel bir ilişkiyi doğrulamak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Bununla birlikte, sonuçlar, özellikle zihinsel keskinliklerini korumaya odaklanan yaşlı yetişkinler için yumurtanın beslenmede kesinlikle sınırlandırılması gerektiği fikrine meydan okuyor.
Kaynak: https://studyfinds.org/an-egg-a-day-womans-brain/