Sebzeler söz konusu olduğunda pek çoğumuz konuya mesafeli yaklaşıyoruz. Sevdiklerimiz kadar sevmediklerimiz de var. Kendimize itiraf etmek istemesek bile iyi ve doğru pişirilmiş sebzelere hayır demek zor. O zaman gelin sebzelerle aranızdaki mesafeyi kaldırmaya brokoliden başlayın.
Brokoli günlük A vitamini ihtiyacımızın %12’sini, C vitaminin ise %149’unu karşılıyor. Besin değeri yüksek bir besin olan brokoli antioksidan özelliğiyle de vücudumuzu zararlı serbest radikallerden koruyor. Bu kadar yararlı bir besin olan brokoliyi nasıl tükeceğinize gelince, haşlayabilir, buharda pişirebilir ya da tavada soteleyebilirsiniz.
Haşlarken dikkat!
Besin değerini koruyabilmek için en fazla 2-3 dakika kaynar tuzlu suda haşlamanız yeterli. Bu sürede tencerenin kapağı açık ve ateşin altı da kısık olmalı, birkaç damla limon suyu da ilave edebilirsiniz. Çiçekleri üst kısımda kalacak şekilde tencereye koyarsanız saplarının daha iyi haşlanmasını sağlamış olursunuz. Haşlanan brokolinin rengini kaybetmemesi için bu sürenin sonunda önceden hazırladığınız buzlu suya bir süzgeç yardımıyla batırıp şoklayabilirsiniz.
Sotelemek isterseniz
Brokoliyi akan soğuk su altında iyice durulayın, ardından sapların sert alt uçlarını kesin. Kesilen uçları atmayın; çorba için kullanabilirsiniz.
Orta boy bir tencerede bol tuzlu suyu kaynatın, ardından brokolileri 30 saniye ile bir dakika arasında suya daldırın. Amacımız brokolileri haşlamak değil; burada yaptığımız şey, biraz daha yumuşak hale getirmek.
Sudan çıkarın ve çiçekleri ince gözenekli bir süzgece koyun, bu sırada sızma zeytinyağını kalın tabanlı bir tavada orta-yüksek ateşte ısıtın.
Brokolileri dikkatlice tavaya koyun ve renkleri canlı yeşilden daha koyu bir yeşil tonuna dönene ve iştah açıcı altın kahverengi lekeler oluşana kadar birkaç dakika soteleyin.
Servis tabağına alın, üzerine biraz zeytinyağı gezdirip limon sıkın veya kabuklarını rendeleyip servis yapın.
Kaynak: https://dimnikov.com/