Hafif ve hızlı bir atıştırmalık yemek istediğinizde Hint mutfağının sevilen lezzeti yulaflı chivda’yı denemenizi öneriyoruz. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz bu tarif vejetaryenlerin favori lezzetleri arasında. Aşağıda önerdiğimiz karışımı daha fazla miktarda hazırlayıp hava geçirmez bir kapta bir aya yakın saklayabilirsiniz. En iyi yanı da suçluluk duymadan yiyebilmeniz.
Malzemeler
- 1 su bardağı yulaf ezmesi
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- Adaçayı yaprakları
- 5 – 6 badem
- 5 – 6 kaju fıstığı
- 1 yemek kaşığı yer fıstığı
- 1 yemek kaşığı kuru üzüm
- 1 tutam asafoetida (Hint baharatı-marketlerden ya da internetten bulabilirsiniz)
- ½ çay kaşığı şeker
- 1 – 2 yeşil biber – dilimlenmiş
- 1 çay kaşığı köri
- Tuz
Hazırlanışı
Döküm bir tavayı ısıtın, ateşi kısın ve yulaf ezmesini sürekli karıştırarak kısık ateşte kavurun. Yulafın rengi açık kahverengiye döndüğünde ateşten alın ve başka bir tabağa aktarın.
Kuru üzümleri şişmeleri için sıcak suda bekletin.
Yulafları kavurduğunuz tavada 1 yemek kaşığı yağı ısıtın. Önce adaçayı yapraklarını hafif kızartıp kağıt havlu serili bir tabağa alın. Sonra tavaya yer fıstığını ekleyin. Fıstıkları kıtırlaşana ve hafif renkleri değişene kadar kavurun. Adaçayı yapraklarının yanına alın.
Ardından bademleri gevrek ve açık kahverengi bir renk alana kadar kızartıp onları da fıstıkların yanına alın. Kajulara da aynı işlemi uygulayın.
Aynı tavaya doğranmış yeşil biberleri, köri ve bir tutam asafoetida baharatını ekleyin.
Yarım çay kaşığı şeker ilave edip karıştırın ve birkaç saniye soteleyin.
Kavurduğunuz bütün malzemeleri ve beklettiğiniz kuru üzümleri (süzerek) tavaya geri koyup baharatlarla karıştırın. Ardından kavrulmuş yulafı ekleyin. Damak tadınıza göre tuz ilave edip kısık ateşte 2 ila 3 dakika soteleyin. Daha sonra ocağın altını kapatın.
Chivda karışımını oda sıcaklığında soğumaya bırakın ve ardından hava geçirmez bir kutu veya kapta saklayın. Yulaflı chivda’yı atıştırmalık olarak tüketebilir, isterseniz farklı kuru yemişler de ilave edebilirsiniz.