Malzemeler:
- 1 levrek (temizlenmiş, iri parçalara bölünmüş)
- 3 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
- 1/2 çay kaşığı hardal tohumu
- 1/4 çay kaşığı çemen otu tohumu
- 1 parça zencefil
- 6 diş sarımsak
- 10 arpacık soğanı
- 2 yeşil biber, kesilmiş
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı toz zerdeçal
- 2 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 2 çay kaşığı toz kişniş
- 3 adet demirhindi
- 1 su bardağı Hindistan cevizi sütü
Hazırlanışı
Hindistan cevizi yağını bir tavada (tercihen toprak bir güveçte) ısıtın ve hardal tohumu ile çemen otu tohumlarını ekleyin. Hardal tohumlarının çıtırdamasını bekleyin. Zencefil ve sarımsağı havanda ezin. Soyulmuş arpacık soğanları ve kesilmiş yeşil biberlerle birlikte hepsini tencereye ekleyin. Tuzu da ilave edin.
Soğanlar yumuşayana ve kahverengileşmeye başlayana kadar soteleyin.
Bu arada zerdeçal, kişniş tozu ve kırmızı biberi küçük bir kasede karıştırın. Birkaç yemek kaşığı su ekleyin ve koyu bir macun haline getirin. Bu macunu köriye ekleyin ve 3-4 dakika iyice soteleyin. Ardından yarım bardak su ekleyin.
Demir hindiyi bir bardak suda 5 dakika bekletin. Beklettiğiniz suyla birlikte köriyi hazırladığınız tencereye ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve beş dakika kaynamaya bırakın. Son olarak Hindistan cevizi sütünü ilave edin.
Balık çok hızlı piştiği için en son ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve köriyi 6 dakika kaynamaya bırakın. Köriyi ocaktan alın ve tatların olgunlaşması için en az birkaç saat dinlendirin. Ertesi gün tadı daha güzel olur.
Pilav ile servis edebilirsiniz.