Et yemeklerinin lezzetli eşlikçisi köri, Hint ve Güneydoğu Asya mutfağının gastronomi dünyasına mirası ve adeta bir şifa kaynağı.
Türk mutfağında kullanımı daha sınırlı olsa da özellikle Hint ve Güneydoğu Asya mutfağının baş tacı ettiği altın renkli baharat köri, içine katıldığı her yemeği adeta bir lezzet şölenine çeviriyor.
Körinin ana vatanı Güney Asya. Birçok baharatın birbirine karıştırılması ile elde edilen köri, özellikle tavuk yemeklerinin vazgeçilmezi. Makarna sosları ve pilavlarda da kendisine kullanım alanı bulan köri, başta zerdeçal olmak üzere kimyon, zencefil, karanfil, kişniş, hint cevizi, demirhindi, sumak, acı kırmızı biber, kakule gibi baharatların harmanlanmasıyla elde ediliyor. Zaman içerisinde tüm dünya mutfaklarında kendine yer edinen körinin içindeki baharatlar, her kültürün damak tadına uygun olarak farklılıklar gösteriyor. Örneğin, Türkiye’deki köri baharatının içinde acı yer alırken Hindistan’daki orijinalinin içinde acı bulunmuyor.
Altın renkli doğal hekim
İçeriğinde bulunan baharatlar nedeniyle güçlü bir antioksidan kaynağı olan köri, beynin fonksiyonlarını gerektiği gibi yerine getirmesine katkı sağlıyor. İçeriğinde bulunan zerdaçal ve “curcumin’” bileşikleri sayesinde hafızaya da iyi gelen köri, Alzhimer ve bunama gibi hastalıklardan korunmak için öneriliyor. Körinin içinde bulunan ‘krosin’ adlı madde vücudu toksinlerden arındırıyor. Zayıflamak isteyenlerin de yardımcısı olan köri, mideyi tok tutmaya yardımcı oluyor, sindirimi kolaylaştırırken kabızlığa da iyi geliyor. Eklem rahatsızlıkları ve iltihaplanmaya karşı önerilen baharat, karaciğer hastalıklarının ilerlemesini önlüyor, safra kesesi, astım, nefes darlığı, grip ve nezleye karşı da oldukça etkili olduğu biliniyor.
Derleme kaynaklar: http://www.onikibilgi.com https://chefexpat.com https://yemek.com http://www.milliyet.com.tr