İlave şeker oranı düşük gıdalarla beslenen kadınların “daha genç görünen” hücrelere sahip olduğunu duydunuz mu? Bu bilgi ilave şeker tüketiminin azaltılmasının biyolojik yaşlanma oranlarını yavaşlatabileceğini düşündürüyor. İlave şekerden kastedilen nedir, gelin birlikte öğrenelim.
Bu sonuca nasıl varıldı?
Araştırmacılar, daha yüksek miktarda ilave şeker tüketen kadınların, “sağlıklı beslenseler bile” hücresel yaşlanmada hızlanma belirtileri gösterdiklerini tespit etti. “İlave şekerler”, gıdalarda doğal olarak bulunan şekerlerin aksine, şekerle tatlandırılmış içecekler ve unlu mamullerde olduğu gibi üretim sırasında gıdaya eklenen şekerleri ifade ediyor.
Bilim insanları hücrelerin gençliğini, DNA moleküllerinin yüzeyindeki metil grupları olarak bilinen kimyasal etiketlere bakarak değerlendiriyor. Bu etiketlerin örüntüsü yaşlandıkça değişiyor ve bunun da hücresel yaşlanmanın hızlanmasına katkıda bulunduğuna inanılıyor.
Araştırma kapsamında ortalama 39 yaşında olan 342 kadının birbirini takip etmeyen üç gün boyunca beslenme kayıtları analiz edildi. Ekip daha sonra her kadının beslenme düzenini, çeşitli diyetlere yakınlığına göre puanladı. Bu diyetler arasında bitkiler, tam tahıllar ve doymamış yağlar açısından zengin, kırmızı et, doymuş yağ ve şeker açısından düşük Akdeniz diyeti de yer alıyor.
Ayrıca “Epigenetik Besin İndeksi” adı verilen yeni bir besin alımı ölçütü geliştirildi. Bu, vücuttaki antioksidatif ve antienflamatuar süreçlerin yanı sıra DNA bakımı ve onarımı ile bağlantılı besinleri kapsıyor. Örneğin, A, C, B12 ve E vitaminlerinin yanı sıra folat ve magnezyumu da içeriyor.
Ekip, diyetleri puanlamanın yanı sıra kadınların ne kadar ilave şeker tükettiklerini de değerlendirdi; bu miktar günde 2,7 ila 316 gram arasında değişiyordu. Ardından, tükürük örneklerindeki hücrelerin DNA metilasyonuna bakarak katılımcıların epigenetik yaşları hesaplandı. Bu veriler, diyet ve hücresel yaşlanma arasındaki bağlantıları ortaya koydu.
Bulgular, ilave şeker oranı düşük besleyici gıdalar tüketmenin, bir kişinin sağlık süresini, yani sadece hayatta kaldığı değil, sağlıklı olduğu yaşam süresini iyileştirebileceği fikrini destekliyor.
Araştırmacılar, bu diyetleri uygulamanın uzun vadede epigenetik (yaşam sırasında genlerde meydana gelen ve gen ifadesini etkileyen değişiklikler) yaşlanmayı nasıl etkileyebileceğini değerlendirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu da belirtiyor.