İrritabl bağırsak sendromu (IBS) kalın bağırsağı etkileyen yaygın bir sindirim bozukluğu; hassas bağırsak sendromu olarak da biliniyor. Dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen ve geniş bir semptom yelpazesi olan IBS’de karın ağrısı ve şişkinlik, kabızlık, ishal, mide krampları ve daha fazlası görülebiliyor.
İrritabl bağırsak sendromuna ne sebep olur?
IBS’nin kesin nedeni bilinmemekte; ancak genellikle aşağıdakiler de dahil olmak üzere farklı faktörlerin bir kombinasyonunun sonucu olarak ortaya çıkıyor.
- Bağırsağın sinirlerinde, kaslarında ve bağışıklık sisteminde anormal kolon kasılmalarına ve uyaranlara karşı aşırı tepkiye neden olabilen anormallikler
- Bağırsak mikrobiyotasındaki veya bağırsaktaki bakterilerin bileşimindeki değişiklikler (bu değişikliklere stres, antibiyotik kullanımı, kirleticiler, işlenmiş gıdalar ve daha fazlası gibi şeyler neden olabilir)
- Laktoz veya glüten intoleransı gibi gıda hassasiyetleri
- Stres ve anksiyete, her ikisi de IBS semptomlarını kötüleştirebilir
- Bağırsak geçirgenliğinin artması gibi bağırsak astarıyla ilgili sorunlar
- Genetik yatkınlık
İrritabl bağırsak sendromu ile nasıl başa çıkılır?
Herkesin IBS deneyimi kendine özgüdür ve bunu yönetmek için herkese uyan tek bir yaklaşım yoktur; ancak aşağıdaki önerilerin tümü yardımcı olabilir. Bunları bir ay boyunca deneyerek nasıl ilerleme kaydettiğinizi görebilirsiniz.
1-Sağlıklı ve dengeli beslenin
Meyve, sebze, yağsız protein ve sağlıklı yağlar gibi besin değeri yüksek gıdalar açısından zengin bir diyet uygulamak IBS semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Lif, bakterileri heyecanlandırdığı için başlangıçta şişkinliğe neden olabilir, ancak bu sakinleşecek ve uzun vadede sağlıklı, işleyen bir mikrobiyom oluşturmaya yardımcı olacaktır. İşlenmiş ve abur cubur gıdalardan olabildiğince uzak durmaya çalışın.
2-Gıda tetikleyicilerinizi belirleyin
IBS semptomlarınızın alevlenmesine neden olabilecek gıdaları belirlemek önemlidir; herkesin tetikleyicileri farklıdır. Yaygın olanlar arasında süt ürünleri, glüten ve yüksek FODMAP (buğday, çavdar, fasulye, soğan dahil olmak üzere belirli gıdalarda bulunan karbonhidrat türü) içerikli gıdalar bulunur. Bunlardan bir süreliğine uzak durmak bağırsak astarının kendini onarmasına yardımcı olacaktır. Daha sonra hariç tutulan gıdaları yavaşça yeniden beslenmenize dahil edebilirsiniz.
3-Bağırsak floranıza dikkat edin
Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu genel sağlık için de gereklidir ve dengesizlikler IBS semptomlarına etki edebilir. Fermente gıdalar bu noktada çok işinize yarar. Beslenmenize kefir, boza, ev yapımı turşu, kimchi veya kombucha dahil edebilirsiniz. Ayrıca bağırsak mikrobiyomunu yeniden dengelemeye yardımcı olmak için iyi bir probiyotik kürü alabilir veya kekik yağı gibi antimikrobiyal otlar veya takviyeler almayı düşünebilirsiniz.
4-Stresi yönetin
Stres ve anksiyete IBS semptomlarını şiddetlendirir. Yaşam tarzınızla bunu yönetmenin yollarını bulmak çok önemlidir. Meditasyon, yoga, yürüyüş, topraklama uygulaması veya derin nefes egzersizleri gibi teknikler son derece etkili olabilir.
5-Sindiriminizi destekleyin
Diyetinize acı gıdalar ekleyin, sindirimi desteklemek ve dolayısıyla IBS semptomlarınızı iyileştirmeye yardımcı olmak için susuz kalmayın. Sindirim sularını uyarmak ve vücudun gıdaları verimli bir şekilde parçalamasına yardımcı olmak için yemekten önce bir bardak suya elma sirkesi damlatarak içebilirsiniz.
Kaynak: https://www.vogue.co.uk/