Ispanak ile öğrendiğimiz gerçeklere her gün yenisi ekleniyor. Şimdi de bize e-mail gönderiyor! Şaşırabilirsiniz ama gerçek! Bilim bunu da başardı ve evet bir filmin içinde değil, tamamen bilimin içindesiniz!
Bir sabah kalktınız, kahvenizi hazırladınız ve işinizin başınıza geçtiniz. Öncelikle mail kutunuzu kontrol etmek istediniz. O da ne? Bir ıspanak size mail atmış? Bu gerçek olabilir mi? İşin eğlenceli yanını bir tarafa bırakacak olursak, bilim insanları ıspanağa e-posta göndermeyi öğretti. Nasıl mı? İşte bu işin ilginç gelişimi…
Bitkiler iklim değişikliğine karşı uyarabilir
Bitkiler, kirliliği, yaklaşan kuraklıkları ve patlayıcı maddeleri tespit etmek için kullanılabilir. Nasıl mı? Elbette nano-teknoloji sayesinde! ABD’li bilim insanları, ıspanağı patlayıcı maddeleri tespit edebilen sensörlere dönüştürdüler. Bu bitkiler daha sonra bu bilgiyi kablosuz olarak bilim insanlarına geri iletebilir. Ispanak kökleri, kara mayınları gibi patlayıcılarda sıklıkla bulunan bir bileşik olan yeraltı suyunda nitroaromatiklerin varlığını tespit ettiğinde, bitki yapraklarındaki karbon nanotüpler bir sinyal yayıyor. Bu sinyal daha sonra bir kızılötesi kamera tarafından okunuyor ve bilim insanlarına bir e-posta uyarısı gönderiliyor.
Bu deney, tesislere elektronik bileşenler ve sistem mühendisliğini içeren daha geniş bir araştırma alanının parçası. Teknoloji, “bitki nanobiyonikleri” olarak biliniyor ve etkin bir şekilde bitkilere yeni yetenekler verme sürecini kapsıyor.
Ana amaç patlayıcı tespit etmek
Bu deneyin amacı patlayıcıları tespit etmek olsa da Strano ve diğer bilim adamları, araştırmacıları kirlilik ve diğer çevre koşulları hakkında uyarmak için kullanılabileceğine inanıyor. Bitkiler çevrelerinden emdikleri çok miktarda veri nedeniyle, ekolojik değişiklikleri izlemek için ideal bir konuma sahiptirler. Bitki nanobiyonik araştırmalarının ilk aşamalarında Strano, bitkileri kirleticiler için sensörler haline getirmek için nanopartikülleri kullandı. Bitkilerin fotosentez yapma şeklini değiştirerek, yanmanın neden olduğu bir kirletici olan nitrik oksidi tespit etmelerini sağladı.
Strano, “Bitkiler çevresel olarak çok duyarlıdır” diyor. Bizden çok önce bir kuraklık olacağını biliyorlar. Toprak özelliklerinde ve su potansiyelindeki küçük değişiklikleri tespit edebilirler. Bu kimyasal sinyal yollarından yararlanırsak, erişilmesi gereken çok sayıda bilgi var. Araştırmacılara e-posta göndermekle meşgul olmadığında, ıspanak da yakıt hücrelerini verimli şekilde güçlendirmenin anahtarı gibi görünüyor.
Nano ıspanaklar enerji kaynağı
Genellikle elektrikli otomobil ve akıllı telefonlarda kullanılan metal-hava piller, lityum iyon pillere göre daha verimli ve çevre dostu bir enerji kaynağı olarak görülüyor. Amerikan bilim insanları, ıspanağın karbon nano yapraklara dönüştürüldüğünde, metal hava pillerini ve yakıt hücrelerini daha verimli hale getirmeye yardımcı olmak için bir katalizör görevi görebileceğini keşfetti. Makaleyi yöneten Profesör Shouzhong Zou, “Bu çalışma, doğal kaynaklardan bir oksijen azaltma reaksiyonu için sürdürülebilir katalizörlerin yapılabileceğini gösteriyor” diyor.
Kaynaklar:
fastcompany.com
https://www.webtekno.com