Mutfakta en sık karşılaştığımız ve en hoşlanmadığımız durumlardan bir de yemek yaparken gerekli malzemelerden birinin eksik olduğunu fark etmek… Örneğin puf puf kabarmasını istediğiniz hamur işlerinden birini hazırlarken kabartma tozunun olmadığını fark ettiğinizde elinizin altındaki farklı malzemelerle bu sorunu çözebilirsiniz.
Limon Suyu ve Karbonat
Limon suyu asidiktir, bu da onu kabartma tozu yerine kullanılabilecek uygun bir ürün haline getirir. Kullanırken 1 çay kaşığı limon suyunu 1 çay kaşığı kabartma tozu ile birleştirmeniz önerilir. Limon suyunun keskin tadının hazırladığınız ürünün lezzetini etkilememesi için meyveli ya da limonlu tariflerde kullanmanız daha iyi sonuç verecektir.
Ayran ve Karbonat
Sıvı karışımınıza ½ su bardağı ayran kuru malzemelerinize de fazladan 1 çay kaşığı karbonat ekleyebilirsiniz. Bu yöntemde tarife ek sıvı ilave edeceğiniz için diğer sıvı malzemeleri bu oranı karşılayacak kadar azaltabilirsiniz.
Pekmez ve Karbonat
Pekmez tatlı ve yapışkan bir malzeme. Hafif asidik olduğu için kabartma tozu yerine kullanılabilir. Bu değişimi yapmak için ¼ fincan pekmezi 1 çay kaşığı kabartma tozu ile karıştırın. Ekleyeceğiniz ekstra sıvının hamurunuzun kıvamını bozabileceğini ve daha tatlı hale getirebileceğini göz önüne alarak kullanacağınız tarifin bu tadı karşılamaya uygun olmasına dikkat edip, diğer malzemelerin oranlarını da buna göre ayarlayın.
Yoğurt ve Karbonat
Yoğurt fermente süt ürünü olduğundan, kabartma tozunun yerini alması için gereken asitliğe sahiptir. Islak malzemelerinize ½ fincan yoğurt ve kuru malzemelerinize fazladan 1 çay kaşığı karbonat ekleyin. Hamurun çok cıvık olmasını önlemek için diğer ıslak malzemelerinizi ½ su bardağı kadar azaltmanız gerekecektir.
Sirke ve Karbonat
Sirke, doğası gereği asidik olduğu için tariflerde kabartma tozu yerine kullanılabilir. Sirkenin farklı bir tadı vardır, bu nedenle kurabiye ve kek gibi bol şeker gerektiren tariflerde daha rahat kullanılır.
Soda
Soda zaten kabartma tozu içerir, bu nedenle krep ve waffle hamurunuza eklemek, bu kahvaltı favorilerinin kabarmasını ve kabarık bir dokuya sahip olmasını sağlamak için tercih edilen bir yöntemdir.
Kaynak: https://www.realsimple.com/