Kelle paça sevenlere müjde! Gıda Mühendisi Aslı Zuluğ, bildiğimiz kelle paçayı deyim yerindeyse uçurdu, teknoloji marifetiyle cips yaptı, gıda takviyesi olarak piyasaya sundu.
Uluslararası alanda dikkat çekti, şimdi ver elini Silikon Vadisi diyor!
Röportaj: Yaprak Özer
Aslı Zuluğ kimdir?
Özyeğin Üniversitesi’nde Gastronomi Mutfak Sanatları’nda doktora öğretim üyesiyim.
Gıda mühendisiyim. Gıda mühendisliği bilerek ve isteyerek girdiğim bir meslek. Liseden
mezun olduğumda mühendis olacağımı biliyordum. Ama hangisi olsam diye düşünürken,
gıdanın benim için en uygun tercih olduğunu keşfetmiştim. 4. yılın sonunda daha
farklı şeyler öğrenmeliyim diyerek, yurt dışında gıda ekonomisi masterı yaptım.
Geleneksel bir Türk tadını cipse çevirip paçayı herkes için enteresan bir gıda takviyesi yapmışsınız…
Fonksiyonel gıda diyelim. Çok daha geniş bir çerçeve çizelim. Görmediğimiz şekillerde kalp şeklinde paça var, hatta kuru eriklisi var… Bu Pacha başka bir paça. Zencefil-limonlu
mesela. Bir de ilk göz ağrımız yoğurtlu naneli. Mükemmel bir kombinasyon. Son olarak Pacha’nın dördüncü lezzeti. Acılı diye özetliyoruz ama içinde hem pancar turşusu hem de acının değişik tonları var. Paça, doğal bir kolajen ve protein deposu. Kemikler, kaslar ve
cilt için birebir.
Kaslarda ne sağlıyor?
Kaslar, özellikle aktif spordan sonra yorulunca, bozulmaya ya da deformasyona
eğilimli hale geliyor. Kolajenle ve proteinle bunu desteklediğimiz zaman daha güçlü bir şekilde kalabiliyor. O yüzden biz aktif spor yapan, “Iron Man” diye ifade ettiğimiz, yüksek performans gerektiren sporları takip eden bireylere şunu söylüyoruz: “Öncesinde karbonhidrat yönünden zengin beslenirken, sonrasında boşalan kaslarınızı, enerji
depolarınızı proteinle doldurmanız gerekiyor.” Bu, yerine koymak için mükemmel
bir ürün. Kasları desteklemek ve o gücü sabit tutabilmek için gerçekten önemli.
Peki ya cilt?
Kolajen, bir protein. Protein çok kompleks bir molekül. Beslenmemizin neredeyse %40’ını oluşturan, ana beslenme öğelerimizden biri. Karbonhidrat alıyoruz, protein alıyoruz, yağ
alıyoruz. Bunlar makro besinler. Protein en önemlisi, vücudumuzun yapı taşı. Bir sürü farklı fonksiyona hizmet ediyor. Tam da bu önemli görevi yüzünden farklı yapılarda, değişik formlarda… Derslerde “proteini 20 amino asitten oluşan bir alfabe gibi düşünelim”
diyorum; değişik şekillerde birleştirip vücudumuzda ihtiyacımız olan yere koyuyoruz; örneğin saçımıza, tırnağımıza, kirpiğimize, cildimize…
Hedef kitlenizde çocuklar var mı?
Çocuğu birinci kategorinin bir alt kısmına koyalım. Yani kas ve kemik problemi yaşayan tüm çocuklar. Mesela oğlunuz var, 7 yaşında. Kolunu kırdı. Aslında tedavi olarak kelle paça çorbasından başka bir alternatif veremiyorlar. Çocuk da bunu eğer sabah akşam içmek istemiyorsa, neden cips olarak tüketmesin? Hem sağlıklı hem eğlenceli.
Siz patentini aldınız mı bu ürünün? Evet. 2018 Mayıs ayında başvurduk. Biz bu hammaddeden bir cips üretiyoruz. Protein ve kolajence çok zengin. Oranlarımız
belli. “Bu reçetede, bu üretim tekniği ile bu ürün bize aittir” diye patentliyoruz.
Pacha Chips şişmanlatır mı?
10 adet var bir pakette. Yaklaşık her biri 1 gram. 10 gr.’lık bir paket Pacha cipsi,
yaklaşık 2 kase paça çorbasına denk geliyor, aldığınız protein ve kolajen yönünden.
Bir paket, sadece 59 kalori. Bir dilim ekmek de 60-65 kalori civarında. Yani 1 paket Pacha’yı salatanızın üzerine döktüğünüz zaman hem etli bir salata yemiş oluyorsunuz hem de kolajen ve gerekli proteini almış oluyorsunuz ve bunların hepsi sadece 60 kalori. Porsiyon, özellikle bir günlük diyetinizi hiç sarsmayacak ve sizin için maksimum
emilimdeki kolajeni içerecek şekilde tasarlandı.
Hammaddesi kemik mi?
Paça… Etiyle birlikte. Sadece kemiği değil. Bu, aslında kolajen ve proteinin sıkıştırılmış hali. Gidip denetlediğim tedarikçilerim var. Çünkü benim kalitem, onların kalitesi. O yüzden dirsek dirseğe çalıştığımız bir ekip var orada da.
Paket içindeki ürün ne kadar paçadan oluşuyor?
Neredeyse yüzde 90’ı.
Pacha’ya nasıl bir ilgi oluştu?
“% 64 protein, % 10 kolajen içeren, doğal protein ve kolajen cipsi.” Aslında iki tane negatiften bir pozitif çıkarmaya çalışıyoruz. Öncelikle paça, sonra da cips diyoruz. Bu, bizim şirketimizin motto’su. Sağlıklı olan her şey, lezzetsiz olmak zorunda
değil. Pacha bunun ilk örneği. Kelle Paça teknolojiyle buluşuyor 2019 başında, TÜBİTAK’a, TÜBİTAK 1512 kodlu BİG projesi yazdık. Bireysel Genç Girişim…
Kabul edildik. Türkiye’den sadece 146 proje kabul edildi ve Pacha bunlardan bir tanesi. Kurutma sürecindeki zamanı ve enerjiyi aşağıya indirmek teknolojimizi zenginleştiren şeyler. Herhangi bir kimyasal kullanmıyor olmamız bir diğer teknolojik yaklaşımımız.
Yani gıdaya zarar vermeden, dokusunu hiç bozmadan ama istemediğimiz her şeyden
kurtularak yarattığımız bir ürün. Türkiye’den çıkan böyle bir start-up olarak, 2019 Eylül ayında Teknofest içerisinde take off’a katıldık. Bir Girişimci Zirvesi’ydi bu. Orada, Türkiye’deki en iyi 15 start-up’tan bir tanesiyiz. Ve Silikon Vadisi’ne gidiyoruz. Daha
da enteresanı, San Fransisco’ya götürdükleri tek gıda start-up’ı biziz. Geri kalanların tamamı teknolojiye ilişkin. Bana “Hocam, ne yapacaksınız Silikon Vadisi’nde?” diyorlar. Gıda o kadar büyük bir alan ki Silikon Vadisi’nde çok gıda girişimi var. Amerika’daki organik, sağlıklı, fonksiyonel ürünler pazarına giriş bile bizim için önemli bir
perspektif. O açıdan Silikon Vadisi’ne Pacha’yla gitmeyi çok önemsiyorum.
“İlham aldığımız paça çorbasının istediğimiz özelliklerini, çok yüksek kolajeni ve proteini bir araya getirdik. İstemediğimiz özelliklerini yani çok yağlı ve kokulu oluşunu ise dışında bıraktık. Çorbacıda içeceğiniz süreci ortadan kaldırdık, arabanızın torpido gözünde ya da
çantanızda tutabileceğiniz bir forma getirdik.”