Hepimizin başına gelir; incecik bir kağıdın kestiği yerde öyle bir sızı hissederiz ki, “acıyor” demeye bile çekiniriz. Peki bu küçük kesikler neden bu kadar can yakar? Detaylar içeriğimizde…
Cildimizin dış tabakası -en üstteki kısım- epidermis olarak adlandırılır ve vücuttaki en yoğun sinir uçlarını, yani ağrıyı ileten duyusal lifleri içerir. Cildin her santimetrekaresinde yaklaşık 200 ağrı reseptörü bulunurken, eller ve parmaklarda bu oran çok daha fazladır. Biz farkında olmasak da mikroskobik bir kesik binlerce hassas ucu keser, bu yüzden bu küçük kesikler büyük bir yara kadar acıya neden olabilir.
Jilet kesiğinden beter
Sizi şaşırtabilecek bir başka detay daha var: Bir jiletin keskin ve düz kenarının aksine, kağıdın kenarı bir testere gibi tırtıklı ve pürüzlüdür. Kör bir bıçakla çiğ eti kesmeye çalıştığınızı düşünün; kağıdın parmak ucunuzu kesmesi de aynı şekilde etki yaratır; ancak hasar mikroskobiktir.
Daha da kötüsü, kağıt kesikleri genellikle kanamaz veya pıhtılaşmaz. Yara kabuğu olmadan, deri yüzeyine yakın sinirler açığa çıkar ve kolayca yeniden tahriş olur. Eller ve parmaklar sürekli kullanıldığından, yaralar kolayca yeniden açılır, acıyı yeniler ve iyileşme sürecini yavaşlatır. Çoğu kağıdın zararlı kimyasallarla işlendiği de düşünülürse, yarada kalan ve iltihaplanan bakteri, mantar ve diğer tahriş edici patojenlerle kontamine olur.
Kağıt kesiklerinin tehlikeleri
Kağıt kesiğinden kaynaklanan ikincil bir enfeksiyon – nadir durumlarda – derinin altındaki doku ve yağı tahrip eden bir hastalığa neden olabilir. Doku tahribatı yaygın kangrenli durumlara yol açarak birden fazla ampütasyona (bir uzvun tamamının ya da bir kısmının kesilmesi), deri greftlerine (Dikiş ile kapatılamayan yaraların tedavisinde kullanılan derinin bir kısmını veya tamamını içeren deri nakli)
ve uzun süreli bir hastanede sürecine neden olabilir.
Boşvermeyin!
Tek bir kağıt kesiğine bağlı ampütasyonlar nadir olsa da, bu küçük yaralanmalar izlenmelidir. Kesiğin sabun ve suyla durulanmalı ve antibiyotik merhem sürülerek bir bandajla kapatılması önerilir. Sıyrıklar ve kesikler havaya maruz kalmak yerine örtüldüğünde ve nemli tutulduğunda daha hızlı iyileşir. Vazelin ya da dudak nemlendiricisi hiç yoktan iyidir. Yara bandı, açıkta kalan sinirleri kapladığı ve ağrıyı hafifletebileceği için yardımcı olabilir.
Şüphesiz en iyi tedavi önlem almak. Kuru, çatlamış eller en hassas olanlardır, bu nedenle güne başlamadan önce cildinizin nemlendirilmiş olduğundan emin olun. Çok fazla kağıtla uğraşacaksanız, ince eldivenler giymeyi düşünebilirsiniz.
Kaynak: https://medium.com/