Kalça kırığı, ileri yaştaki hastaları bekleyen tehlikelerden biridir; çünkü bu yaşlarda meydana gelen bir yaralanmadan sonra eskisi gibi hareketlilik kazanmak zordur. Hastaların çoğu tam zamanlı bakıma ihtiyaç duyar. Hatta kalçayı kırmak, yaşamı tehdit bile edebilir.
Peki kalça kırığının risk faktörleri nedir ve bu durumlardan kaçınmak nasıl mümkün olabilir? İşte cevaplar…
Şiddetli bir darbe, yüksekten düşme ya da kayma, yaşlı bireylerde kalça kırılmasına neden olabilir. Kemikleri zayıf olanlar, sadece bir bacağın üzerinde durup bükülerek kalçalarını kırabilirler. Sağlamlığı azalmış bir kemiğe sahip hastanın evde ayağının takılıp bükülmesi, sendelemesi bile kalçasının kırılmasına neden olabilir.
Kemik yoğunluğu ve kas kütlesi zamanla azalma eğilimi gösterdiğinden, kalça kırığı riski yaşla birlikte artar. Ayrıca ileri yaşlarda dengede durmanın güçleşmesi de düşme riskini artırabilir. Kalça kırığı kadınlarda erkeklere göre en az üç kat daha sık görülür. Bunun nedeni menopozla birlikte meydana gelen östrojen seviyesindeki düşüştür.
- Osteoporoz yani kemik erimesi de adı üstünde kemikleri zayıflatan bir durumdur.
- Aşırı aktif tiroidi olanlarda kırılgan kemikler olabilir.
- Ayrıca bazı bağırsak bozuklukları D vitamini emilimini azaltır ve kalsiyum da kemiklerin zayıflamasına neden olabilir.
- Denge sorunları olan kişilerde de risk yüksektir. Düşük kan şekeri veya tansiyon düşmelere neden olabilir.
Kalça Kırığından Kaçınmak için Neler Yapılabilir?
Kalça kırığı riskin azaltmak için öncelikle kemik sağlığını korumak, sonraysa düşmeye neden olabilecek unsurları en aza indirmeye çalışmak gerekir. Neyse ki bunu sağlayabilecek bazı yöntemler var:
- Yürüyüş ile birlikte ağırlıklar ve bantlarla direnç egzersizi yaparak kemikleri güçlendirebilirsiniz.
- Yaşınız ilerlemeden denge pratiği sağlayacak yoga, tai chi gibi egzersizleri yapabilir, tek ayak üzerinde durma çalışmalarını deneyebilirsiniz.
- D vitamini ve kalsiyum almayı ihmal etmeyin. Bunun için öncelikle sağlıklı gıdaları tercih edin, yeterli gelmiyorsa takviye alabilirsiniz.
- Kemik dokularının yeniden yapılanmasını geciktirdiği ve komplikasyon riskini artırdığı için sigara içmemeye dikkat edin.
- Zamanı geldiğinde göz muayenesini ihmal etmeyin. Bu düşme riskinizi azaltacaktır.
- Evinizi tehlikeler açısından değerlendirin. Halıların kaymadığından ve uçlarının kıvrık olmadığından emin olun. Elektrik kabloları açık alanda olmasın. Ayağınıza takılabilecek her şeyi ortadan kaldırmaya dikkat edin. Aynı şekilde zeminlerin kaygan olmaması da çok önemli. Duş veya küvetin içine, dışına ve tuvaletin yanına tutunma çubukları ekleyebilirsiniz. Merdivenlerin her iki tarafına korkuluk yerleştirebilirsiniz. Evinizin yeterli aydınlatmaya sahip olmasına da dikkat edin.
- Sağlık kontrollerinizi düzenli olarak yaptırın, kemik yoğunluğu testlerini ihmal etmeyin.
- Diyabetiniz veya besin emilimini olumsuz etkileyen çölyak gibi bir durumunuz varsa yüksek risk altındasınız demektir. Tıbbi bir durum için kronik steroid kullananlar da yüksek risk altındadır. Bu nedenle bir sağlık uzmanına danışmayı ve kontrol altında olmayı ihmal etmeyin.
Kaynak: https://medium.com/