Bilimsel araştırmalar bizleri şaşırtmaya ve düşündürmeye devam ediyor. Hayvanlarda yaşlanmayı yavaşlattığı kanıtlanmış bir yöntem olan kalori kısıtlaması, insanlarda denendi ve biyolojik yaşlanmanın hızını yavaşlattığına dair kanıtlara ulaşıldı.
Columbia Üniversitesi ve Columbia Yaşlanma Merkezi liderliğindeki uluslararası araştırma ekibi, türünün ilk örneği olan çalışmada, kalori kısıtlamasının sağlıklı yetişkinlerde yaşlanma hızını yavaşlatabileceğini gösteriyor.
Kullanılan Yöntem
CALERIE™, sağlıklı insanlarda uzun süreli kalori kısıtlamasını araştıran ilk çalışma. Çalışma denekleri özellikle obez olmayan kişilerden seçiliyor; bu nedeni, obez kişilerde kalori kısıtlamasının ömrü uzattığının zaten biliniyor olması.
Çalışma kapsamında, CALERIE™ müdahalesinin katılımcıların kan DNA’larında ölçülen yaşlanma hızını yavaşlattığı sonucuna varıldı. Bunun için DunedinPACE (Epigenomdan Hesaplanan Yaşlanma Hızı) algoritması kullanıldı.
Nature Aging dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre uzun süreli kalori kısıtlamasının etkisi, yaşlanma hızında yüzde 2-3’lük bir yavaşlamayı temsil ediyor. Bu sonuç, sigarayı bırakma sonucu benzer bir etki olarak ölüm riskinde yüzde 10-15’lik bir azalma anlamına geliyor.
Çalışmaya katılan bilim insanları “Solucanlarda, sineklerde ve farelerde, kalori kısıtlaması yaşlanmanın biyolojik süreçlerini yavaşlatabilir ve sağlıklı yaşam süresini uzatabilir. Çalışmamızın amacı, kalori kısıtlamasının insanlarda da biyolojik yaşlanmayı yavaşlatıp yavaşlatmadığını test etmekti.” diyor.
CALERIE™ deneme katılımcılarında biyolojik yaşlanmayı ölçmek için çalışma öncesinde ve 12 – 24 aylık takiplerde toplanan kan örnekleri analiz edildi. Ekip, beyaz kan hücrelerinden elde edilen DNA üzerindeki metilasyon işaretlerini analiz etti. DNA metilasyon işaretleri; DNA dizisi üzerinde genlerin ifadesini düzenleyen ve yaşlanmayla birlikte değiştiği bilinen kimyasal etiketler olarak özetlenebilir.
Araştırmacılar tarafından incelenen ölçütlerden biri olan, yaşlanmanın hızını veya zaman içindeki biyolojik bozulma oranını tahmin eden DunedinPACE idi. DunedinPACE’i bir “hız ölçer” olarak düşünülebilirsiniz.
Uzun süreli kalori kısıtlamasının sağlıklı yaşlanma üzerinde uzun vadeli etkileri olup olmadığını belirlemek için deneme katılımcılarının takibi devam ediyor. Diğer çalışmalarda, yavaş DunedinPACE kalp hastalığı, felç ve bunama riskinde azalma ile ilişkilendirildi.
CALERIE™ katılımcılarının takibini yürüten bilim insanları, “Uzun süreli kalori kısıtlamasının eski etkileri üzerine yaptığımız çalışma, deneme sırasında gözlemlenen kısa vadeli etkilerin yaşlanmayla ilgili kronik hastalıklarda veya risk faktörlerinde uzun vadeli azalmaya dönüşüp dönüşmediğini test edecek” diyor.
Bilgi notu:
DunedinPACE, Daniel Belsky ve Duke Üniversitesi ile Otago Üniversitesi’ndeki meslektaşları tarafından geliştirilmiştir. DunedinPACE’i geliştirmek için araştırmacılar, 1972-73 yıllarında Yeni Zelanda’nın Dunedin kentinde doğan 1000 kişiyi takip eden, insan gelişimi ve yaşlanmasına ilişkin önemli bir doğum kohort çalışması (büyük bir grup insanı takip eden ve maruz kaldıkları risk faktörlerinin sağlık üzerindeki etkilerini değerlendiren bir çalışma) olan Dunedin Boylamsal Çalışması’ndan elde edilen verileri analiz etmiştir.
Araştırmacılar ilk olarak, Yaşlanma Hızının tek bir bileşik ölçüsünü elde etmek için 20 yıllık takip boyunca 19 biyobelirteçteki değişim oranını analiz etti. Daha sonra, araştırmacılar bu 20 yıllık Yaşlanma Hızını tek bir zaman noktalı DNA metilasyon kan testine damıtmak için makine öğrenimi tekniklerini kullandılar. DunedinPACE algoritmasının değerleri, tek bir takvim yılı boyunca yaşanan biyolojik yaşlanma yıllarına karşılık gelir ve yaşlanma hızının bir ölçüsünü sağlar.
Kaynak: Columbia Üniversitesi