Hazırlanması kolay, tadı lezzetli… Pırasa düşük kalorisi ile de lezzet severlerin kalbini çalıyor.
Öyle bir sebze düşünün ki seveni kadar sevmeyeni olsun, farklı pişirme teknikleri ile her defasında yiyeni şaşkınlığa uğratsın, doyurucu olduğu kadar kalorisi de düşük olsun. Sarımsak ve soğanın yakın akrabası pırasa işte tam da böyle bir sebze. Sanıldığının aksine hatırı sayılır oranda seveninin de bulunduğu pırasa, doğru lezzetlerle harmanlanmış ve doğru şekilde pişirilmişse adeta bir lezzet şölenine dönüşüyor.
Diyet listelerinin göz bebeği vitamin deposu pırasanın 1 adedinde yalnızca ve yalnızca 50 kalori bulunuyor. Damarları tahribata neden olan faktörlere karşı koruyan “kaempferol” adlı flavonidin maddelerini içeriğinde bolca bulunduran pırasa, bu özelliği sayesinde yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olan besinler listesinde üst sıralarda yer alıyor. Aynı zamanda oldukça güçlü bir antioksidan olan “polifenol” bakımından da son derece zengin olan pırasa, vücudu serbest radikallere karşı koruyarak kronik hastalıkların oluşumunu engellemeye yardımcı oluyor. K, A, B, C, E, B6 vitamini, potasyum, kalsiyum, manganez, demir ve fosfor ihtiva eden pırasa, kemik ve doku gelişimine de katkı sağlıyor. 100 gram pırsa günlük K vitaminin yarısını karşılıyor. K vitaminin kan akışının düzenlenmesinde ve kemik sağlığı üzerinde can alıcı öneme sahip “osteocalcin” adlı proteini aktive ettiğini söylersek sanırız pırasaya itibarını geri vermekte tereddüt etmeyeceksiniz. Pırasanın faydaları bununla da bitmiyor. Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, Amerikan Optometri Birliği’nin pırasayı ilerleyen yaşa bağlı olarak görülen katarakt riskini minimuma indirmek için tüketilmesi gereken gıdalar arasında gösterdiğine işaret ediyor.
Ortalama 13 gram karbonhidrat, 3 gram şeker ve 2 gram lif içeren bir pırasa, lifli yapısı sayesinde hem kolay sindiriliyor hem de uzun bir süre tok kalmayı sağlıyor. Lifli gıdalar ayrıca kalp, diyabet riskini de azaltıyor. Organ, kas ve dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan demiri içeriğinde bolca bulunduran pırasa, aynı zamanda bünyesinde yer alan kalsiyum sayesinde de kemiklerin güçlenmesine katkı sağlıyor.
Pırasanın vücut için son derece faydalı olduğunu kaydeden Dr. Fevzi Özgönül ise “Pırasa hem böbreklerinizin rahat çalışmasına yardımcı olur hem de böbrek taşlarının oluşumunu önler. Pırasa ayrıca, safra kesesinin düzenli ve rahat çalışmasını sağlar. İdrar söktürür. Şurubu göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. İştahsızlığı giderir. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Romatizma, mafsal ağrıları, damar sertliği, böbrek hastalıkları, üremi ve idrar tutukluğunda faydalıdır. Suyu ise yüzdeki sivilce ve lekelere iyi gelir. Sinirleri kuvvetlendirir” diyor.
https://www.haberturk.com/pirasanin-faydalari-nelerdir-pirasa-neye-iyi-gelir-1744170
https://www.drozdogan.com/pirasanin-faydalari-ve-saglikli-bir-pirasali-zeytinyagli-yemek-tarifi/