Güçlü kemikler, güçlü kas yapısı, sağlıklı dişler ve dahası… Kalsiyum vücut için olmazsa olmaz bir mineral ve vücut tarafından üretilmeyen temel bir besin. Sağlıklı bir beden yapısı için kalsiyumun dışarıdan takviye edilerek alınması gerekiyor. Özellikle ilerleyen yaşlarda kemik erimesi riskine karşı kalsiyum yönünden zengin besinler tüketmeye ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi olabilir!
Sağlığın anahtar minerallerinden biri, kalsiyum… Kemiklerin, dişlerin, kasların sağlıklı bir yapıda kalması, sinir sisteminin ve hücrelerin işlevlerini yerine getirebilmesi için kalsiyuma hepimizin ihtiyacı var. Bu nedenle de çocukluktan itibaren kalsiyum yönünden zengin olan besinleri düzenli şekilde tüketmek gerekiyor. Kalsiyum denildiğinde akla ilk olarak süt ve süt ürünleri gelse de kalsiyum zengini daha pek çok besin var. Peki vücudumuz kalsiyuma neden ihtiyaç duyar? Kalsiyum eksikliği nelere yol açar?
Kalsiyumun Faydaları
Kalsiyumun vücudumuza birçok faydası var. Elbette öncelikle dişler geliyor! Kemik ve diş oluşumunda bu mineralin önemi yadsınamaz. Kemik kütlesi ve boyutundaki artış, 30 yaş civarında zirve yapıyor, bundan sonra kemik kaybı normal yaşlanma sürecinin bir parçası oluyor. Ancak eğer kalsiyum zengini değilsek kemik erimesi riskiyle karşı karşıya kalıyoruz. Peki, günlük ne kadar kalsiyum almalıyız? ABD’de Arizona’da bulunan Mayo Clinic, genel popülasyon için 1000 mg, gençler için 1300 mg ve 50 yaş ve üstü kadınlar için 1200 mg kalsiyum alınmasını öneriyor.
Kalsiyumun faydalarına devam edecek olursak;
*Kolesterol seviyelerini düşürerek kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine yardımcı oluyor.
*20-25 yaşlarına kadar kemikleri güçlendirmeye devam ediyor. İleriki yaşlarda ise kemik kaybını önlüyor.
*Kolon kanseri riskini azalttığı söyleniyor ancak henüz kanıtlanmış değil.
*Hipertansiyon, kalp hastalıkları ve felç riskini azaltıyor.
*Gebelik zehirlenmesini önlüyor.
*Zayıflamaya yardımcı oluyor.
*Kas aktivitesini düzenliyor.
*Kanı pıhtılaştırıyor.
*Kadınlar için çok önemli bir konu; osteoporozu önlüyor.
Süt ürünleri
Her gün bir su bardağı yoğurt tüketerek yaklaşık 300-350 mg kalsiyum alabiliriz. Kefir de tıpkı yoğurt gibi bağırsak sistemini dengeleyen bir besin. Peynir de müthiş bir kalsiyum deposu. Parmesan gibi yoğun peynirler daha fazla kalsiyum barındırıyor. Yerel içeceğimiz ayran ve yanı sıra quark da kalsiyum yönünden zengin besinler olarak soframızda yer alabilir.
Balık
Balıkların büyük bir kısmı (özellikle somon) kalsiyum yönünden oldukça zengin.
Sebzeler
Lahana, karnabahar, ıspanak ve pazı; bu kış bol bol tüketmeye başlayabilirsiniz. Koyu yeşil yapraklı sebzeler kalsiyumdan yana oldukça zengindir.
Kaynaklar: