Katarakt yaşa bağlı görülen en yaygın göz hastalıklarındandır ve görme kaybının en başta gelen nedenlerinden biridir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye’deki körlük nedenlerinin yüzde 50’i katarakt hastalığından kaynaklanıyor. Dünyada ise her yıl ortalama 20 milyon kişinin katarakta bağlı olarak körlük yaşıyor ve bu oranın hızla artması endişe veriyor. Oysa katarakt görme kaybının tedavi edilebilir nedenlerinden biri. Hatta bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile katarakt riskinizi azaltmak ve genel sağlığınızı geliştirmek bile mümkün.
Bunun nasıl mümkün olabileceğine değinmeden önce, katarakt hakkında bazı temel bilgilere bakmaya ne dersiniz?
Katarakt nedir?
Hafifçe buğulanmış bir camdan baktığınızı düşünün. Bunun araba sürmenizi, arkadaşınızın ifadesini iyi görmenizi veya okumanızı zorlaştırdığını hayal edin. İşte katarakt tam da bu şekilde, normalde şeffaf olan göz merceğinin bulanıklaşmasıdır. Çoğu zaman katarakt yavaş gelişir ve başlangıçta görüşünüzü etkilemez. Ancak zamanla bulanık olarak görmeye başlarsınız.
Kataraktı tetikleyen bazı risk faktörleri de var elbet. İlk sırada ilerleyen yaş faktörü yer alsa da araştırmacılar, sigara ve alkol tüketmenin, güneş ışığına fazla maruz kalmanın, hareketsiz olmanın, metabolik sendrom ve yetersiz beslenme dahil olmak üzere kötü yaşam tarzı alışkanlıklarının katarakt riskini artırabileceğini belirtiyor. Şeker hastalığı, AIDS, sistemik kortikosteroid kullanımı ve kurşun maruziyeti gibi durumların da bu olasılığı yükselttiği ifade ediliyor.
Katarakt belirtileri nelerdir?
Öncelikle bulutlu, loş veya bulanık görüyorsanız dikkat. Gece görüşünüz giderek zorlaşıyorsa, ışık hassasiyetiniz varsa, okuma gibi etkinlikler için daha parlak ışığa ihtiyaç duyuyorsanız ve ışıkların etrafında “haleler” görmeye başladıysanız, katarakt oluşumu muhtemelen başlamıştır. Renklerin solgun görünmesi, tek gözde çift görme gibi şikayetleriniz de varsa mutlaka göz muayenesi olun. Işık çakması, çift görme, ani göz ağrısı veya olağandışı ani baş ağrısı gibi birdenbire gelişen durumlarda ise derhal doktora gidin.
Birçok kişi, karşılaştığı bu erken belirtilerle başa çıkmak için daha iyi aydınlatmaya veya gözlüklere başvuruyor. Lens opaklığı günlük yaşam aktivitelerinizi etkiliyorsa iş katarakt ameliyatı olmaya kadar uzanıyor. Katarakt cerrahisi elbette güvenli ve etkili bir yönetim aracı ancak katarakt için böyle bir çareyi geciktirebilecek önlemler de var.
Katarakt gelişimi nasıl önlenebilir?
Katarakt gelişimini veya ilerlemesini yavaşlatmak için birkaç etkili strateji geliştirebilirsiniz. İlk olarak, düzenli göz muayeneleri yaptırın. Diğer potansiyel risk azaltıcı uygulamaların başında ise sigara içmekten kaçınmak ve aşırı alkol kullanımından kaçınmak var. Katarakt riskini artırabilecek sağlık sorunlarınız varsa daha dikkatli olun ve kontrollerinizi ihmal etmeyin. Bol miktarda meyve ve sebze tüketerek iyi beslenin. Bu gıdalardaki antioksidanlar göz sağlığını destekler. Fiziksel aktivite yapın. Son olarak ise güneş gözlüğü takın. Güneşin ultraviyole ışığı katarakt gelişimini tetikleyebilir. Dışarıdayken ultraviyole B (UVB) ışınlarını engellemek için gözlerinizi mutlaka koruyun.
Kaynak: https://medium.com/