Malzemeler:
Turta Hamuru
- 3 ¼ su bardağı un
- 1 yemek kaşığı şeker
- 2 ½ çay kaşığı tuz
- 2 ½ yemek kaşığı çubuk soğuk tuzsuz tereyağı (küçük parçalar halinde kesilmiş)
- ½ su bardağı buz gibi soğuk su, artı gerektiği kadar daha fazla
Turta Dolgusu
- 15-20 adet olgun kayısı
- ¾ su bardağı şeker
- Çubuk vanilya (bölünmüş ve tohumları kazınmış)
- 1 yemek kaşığı taze limon suyu
- ½ çay kaşığı tuz
- ¼ su bardağı mısır nişastası
- Un
- 1 adet yumurta
Hazırlanışı:
Hamur için: Büyük bir kapta un, şeker ve tuzu karıştırın. Parmaklarınızla tereyağını parçalayın ve karışım fındık büyüklüğünde parçalar kalacak şekilde iri bir un haline gelene kadar karıştırın. Buzlu su gezdirin ve un nemlenene kadar bir çatalla karıştırın (karışım hala pütürlü olacak ve hamur haline gelmeyecektir). Unun tamamı ıslanmazsa her seferinde 1 yemek kaşığı olmak üzere daha fazla buzlu su ekleyin.
Hamuru temiz bir yüzeye açın ve bir tümsek şeklinde toplayın. Elinizin topuğunu kullanarak hamuru kendinizden uzağa doğru itin sonra bir kitabı kapatır gibi hamuru kendi üzerine katlayın. İki kez daha tekrarlayın. (Hamurda bol miktarda büyük, düz tereyağı parçaları görünmelidir).
Hamuru biri büyük iki parçaya bölün. Küçük parçayı yuvarlak, büyük parçayı ise dikdörtgen şeklinde açın. Her birini streç filme sarın (elleriniz yerine streç kullanın; vücut ısınız hamura ne kadar az geçerse o kadar iyi olur). Sertleşene kadar, en az 1 saat, en fazla 1 gün buzdolabında bekletin.
Turta Dolgusu için: Bir buzlu su banyosu hazırlayın ve büyük bir tencerede su kaynatın. Her kayısının altına bir X işareti koyun. Kaynar suya atın ve kabukları soyulmaya başlayana kadar yaklaşık 30 saniye pişirin. Buzlu su banyosuna aktarın, ardından kayısıları soyun ve çekirdeklerini çıkarın. İnce dilimler halinde kesin.
Büyük bir kapta şeker ve vanilya tohumlarını karıştırın, ardından kayısıları, limon suyunu ve tuzu ekleyip karıştırın. 30 dakika beklettikten sonra mısır nişastasını ilave edin. Isıya dayanıklı bir kasenin üzerine bir süzgeç yerleştirin; kayısıları süzülmesi için süzgece aktarın. Kasedeki sıvıyı küçük bir tencereye aktarın, ardından kayısıları kaseye aktarın. Sıvıyı orta-yüksek ateşte kaynatın, ardından sürekli çırparak koyulaşıp puding kıvamına gelene kadar 1 ila 2 dakika pişirin. Tekrar kayısıların içine karıştırın; 15 dakika bekletin.
Birleştiriyoruz: Hafifçe unlanmış bir yüzeyde küçük hamur parçasını yuvarlak şeklinde açın. Turta kalıbına yerleştirin. Kayısı karışımı ile doldurun. Daha büyük hamur parçasını dikdörtgen şeklinde açın. Bir bıçak yardımıyla 1-2 cm genişliğinde şeritler halinde kesin.
Kestiğiniz şeritleri biraz boşluk bırakarak turtanın üzerine yerleştirin. Diğer şeritleri geriye katlayın ve bir şeridi turtanın ortasına, orijinal şeritlere dik olacak şekilde yerleştirin. Bir kafes deseni örmek için şeritleri katlamayı ve açmayı tekrarlayın. Kalan tarafta da tekrarlayın. Kapatmak için kenarları birbirine bastırın. Hamuru 15 dakika buzdolabında bekletin.
Fırını önceden 200°C’ye ısıtın. Soğutulmuş turtanın üstüne çırpılmış yumurta sürün. Fırının orta rafına yerleştirin ve taşmaların damlaması için bir fırın tepsisini veya bir parça alüminyum folyoyu aşağıdaki rafa yayın. 15 dakika pişirin, ardından sıcaklığı 175 C’ye düşürün ve ortası fokurdayana ve alt ve üst kabuklar kızarana kadar yaklaşık 1 saat 30 dakika daha pişirin.
Bir ızgara teli üzerinde en az 4 saat tamamen soğumaya bırakın. Turta en iyi yapıldığı gün yenir, ancak üzeri hafifçe örtülerek oda sıcaklığında 2 güne kadar saklanabilir.