Baş döndüren kokusu, özel aromasıyla kekik et yemeklerinin favorisi. İster kuru, ister taze kullanın etin lezzetine lezzet katıyor.
Ülkemizde yetiştiği bölgeye göre İzmir kekiği, beyaz kekik, kara kekik, sivri kekik ve dağ kekiği olarak adlandırılan çeşitleri var. Balkon ve bahçe uygulamalarında yapraklarının aromatik kokusu ile çokça tercih ediliyor. Baharatlıklarımızın vazgeçilmezi olan kekiğin faydaları ise en az kokusu kadar dikkat çekici:
- Kekiğin mikrop kırıcı özelliği bulunuyor, bademcik iltihaplarına iyi geliyor.
- Cilt üzerindeki olumlu etkileri ile biliniyor (özellikle akne sıkıntısı olanlar kekikten yararlanabilir).
- Nezle ve soğuk algınlığında, idrar yolu iltihaplarında, diş eti ve ağız problemlerinde kullanılması öneriliyor.
- Çay olarak kullanımının yanında, gargara şeklinde kullanıldığı taktirde üst solunum yolu iltihaplarının iyileşmesinde yardımcı oluyor.
- Kolesterol seviyesini düzenleyen kekiğin aynı zamanda mide, karın ve baş ağrılarına karşı yatıştırıcı etkisi var.