C vitamini deposu olan çilek, ayrıca K vitamini, magnezyum, potasyum, folik asid ve lif de içeriyor. Bir kase çilek ile günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 140’ı yani ihtiyaçtan da fazlası rahatlıkla karşılanıyor. Hem de sadece 49 kaloriye. Bir kase çilek, sadece 8 gram şeker içeriyor.
- Çilek düşük glisemik endekse sahip olduğundan kan şekerini dengelemede yardımcı rol üstleniyor
- Antioksidan açısından en güçlü ilk 10 mevye arasında gösterilen çilek, vücuttaki enflamasyonu azaltarak hücreleri kanserden koruyor.
- Çilek tam bir yaşlanma karşıtı… Hem göz kaslarına olumlu etki ederek gözlerin daha iyi görmesini sağlıyor hem akne ve lekeler gibi cilt problemlerine çözüm sağlıyor. Cilt yaşlanmasının önüne geçiyor.
- Tabii her şeyi dozunda tüketmek gerekiyor. Çok tüketilmesi halinde alerjiye neden olan çilekte bulunan oksalat, mesane ve böbrek problemlerine yol açabiliyor.
- Çilek sahip olduğu yüksek potasyum oranı sayesinde tansiyonu düşürüyor.
- İyot ve C vitamini bakımından zengin olan meyve, sinir sisteminin iyi çalışmasına yardımcı oluyor. Potasyum içeriğiyle de beyne kan gidişini artırarak idrak etme gücünü artırıyor.
- Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre çilekte bulunan antosiyanin, özellikle genç ve orta yaşlı kadınlarda kalp krizi riskini yüzde 32 azaltıyor. Haftada 3 kase çilek veya böğürtlen yiyen kadınların kalp hastalığı riski düşüyor.
Yüksek miktarda folik asit içeren çilek, hamilelik döneminin sağlıklı geçmesi için sıklıkla öneriliyor.