Kilo kaybı yalnızca güzel görünmek, fit bir bedene sahip olmak ve dar kesim giysilerin içine girebilmek için gerekli değil. Tabii bunlar da işin önemli motivasyon kaynaklarından biri ancak burada her şeyden daha önemlisi sağlığı korumak. Çünkü aşırı kilonun, tansiyon, diyabet gibi hastalıkları tetiklediğini; kalp, böbrek gibi organlarda hasara yol açtığını artık tüm otoriteler kabul etmiş durumda. Bu bilgiler ışığında zayıflamaya karar verenler süper besinlerden yararlanabilir. Hindistan cevizi, Afrika mangosu, organik süt ürünleri, tarçın ve lahana zayıflama konusunda istekli kişilerin bedenine büyük faydalar sağlayabilir.
Hindistan cevizi müthiş aromasıyla keyif veren lezzetli bir meyve olmanın yanı sıra kilo kaybına da yardımcı oluyor. Sağlıklı yağ asitlerinden yana oldukça zengin olan Hindistan cevizi özellikle sporcuların tercih ettiği bir besin. Çünkü insan vücudunda bulunan sodyum, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum elektrolitini aynı oranda bünyesinde barındırıyor. Hindistan cevizi bu özelliğiyle kaybedilen elektrolitn dengesini yeniden sağlamaya yardımcı olan süper bir besin. Ayrıca başta kandida mantarı olmak üzere birçok bakteri, virüs ve mantara karşı mücadele etmeye ve sindirim sistemini düzenlemeye de katkı sağlıyor.
Afrika mangosu doğal bir yağ yakıcı. 2008’de Journal of Nutrition’da yayınlanan bir araştırmada sadece 10 hafta boyunca bu gıdayı daha fazla tüketen deneklerin kilo kaybettiği ortaya koyuldu. LDL kolesterolü düşürmeye de yardımcı olan Afrika mangosu, ABD’de görev yapan Türk doktor Mehmet Öz’ün de tavsiye ettiği bir besin.
Organik süt ve süt ürünleri zayıflamak isteyenlerin en önemli protein ve kalsiyum kaynaklarından biri. Burada bir hususun altını önemle çizmek gerekiyor:
Suni ya da doğal yem yerine açık havada, doğal mera ve çayırlarda taze ot yiyerek beslenen hayvanlardan elde edilen süt, sağlık için gerçekten yarar sağlıyor. Mayıs 2010’da Clinical Nutrition’da yayınlanan bir çalışma, doğal beslenen, otlanan, gezen hayvanların sütünden elde edilmiş süt ürünleri tüketen kişilerin kanser ve kalp krizi konusunda daha az risk taşıdığını ortaya koydu. Journal of Animal Science ise mısır ve benzeri suni yemlerle beslenen ineklere kıyasla doğal beslenen, çayırlarda dolaşarak taze ot yiyen hayvanların yüzde 300 – 500 oranında daha verimli süt ürettiğini yazdı.
Tarçın kan basıncını ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olan çok güçlü bir baharat. Lif, demir ve manganez yönünden zengin olan tarçın, tatlıların yanı sıra sütlü içeceklerle de tüketilebilir. Tarçının vücuda girdiği andan itibaren üç fonksiyonu bulunuyor. Bunlardan ilki tokluk hissini uzatması, ikinci fonksiyonu kan şekerini dengede tutması, üçüncüsü ise antioksidan özelliği sayesinde vücudun savunma mekanizmasını güçlendirmesi.
Lahana kalsiyum, magnezyum, vitamin B6, lutein ve beta-karoten yönünden çok zengin. Üstelik kalorisi de oldukça düşük. British Medical Journal’da 220 bin kişi üzerinde yapılan altı çalışmaya göre lahana gibi yeşil yapraklı sebzeleri her gün düzenli olarak tüketmek Tip 2 Diyabet riskini yaklaşık yüzde 14 oranında azaltıyor.