Mucize tohumlar, içerikleriyle sayısız fayda sağlayan bitki çayları. Sağlığımızın koruyucuları, yüksek besin değerleriyle kontrollü tüketildiklerinde doğal ilaç görevi üstleniyor.
Kinoa:
Tahıl tanelerine çok benzeyen yapısıyla kinoa, aslında yenilebilir bir tohum… Bir su bardağı yaklaşık 8 gr protein içeriyor, hayvansal gıda kaynakları kadar değerli bir tahıl. Süt, yoğurt, beyaz et, kırmızı et gibi hayvansal ürünlerde bulunan amino asitlere sahip; ayrıca ete yakın protein emilim gücü var. Kinoa yediğimizde kaliteli protein tüketmemiz mümkün oluyor. The Institude of Medicine kadınların günlük 46 gram, erkeklerin ise 56 gram protein tüketmelerini öneriyor. Bir su bardağı kinoa, kadınların günlük protein ihtiyacının yüzde 18’ini ve erkeklerinkinin ise yüzde 14’ünü karşılıyor.
Güçlü bir antioksidan kaynağı olarak biliniyor. Lizin içerdiğinden serbest radikallerle savaşarak cilt ve hücre yaşlanmasını önlüyor. Vücudumuzun üretemediği ve yaşamsal ihtiyacımız olan tüm temel aminoasitleri içeriyor. Bu özelliğiyle de vücutta enfeksiyon oluşumunu önlüyor. İçerdiği yüksek kalsiyum sayesinde beyin, sinir, kas, iskelet ve kemik sağlığına iyi geliyor. Kinoa ayrıca demir, çinko, magnezyum ve B6 zengini.
Salatalarda sıklıkla kullanılan kinoayı, sebze yemeklerinde ve haşlayarak öğünlerin yanında da tüketmek mümkün.
Chia:
Kalorisi düşük ama besin değerleri son derece zengin olan chia tohumu, kaliteli bir karbonhidrat kaynağı. Aynı zamanda Omega-3 deposu.
Sadece iki yemek kaşığı chia tohumu bir muzdan yüzde 64 daha fazla potasyuma sahip. Chia tohumunun her 28 gramında yani yaklaşık iki çorba kaşığında, 5 gram Omega-3 ve günlük protein ihtiyacının yüzde 10’una denk gelen yaklaşık 4,4 gram protein bulunuyor.
Antioksidan bir besin olan chia tohumu vücuttaki serbest radikallerle mücadele ediyor. Yüksek besin değerlerine rağmen kilo kaybetmeye de destek olan chia tohumu aynı zamanda tip 2 diyabet ve kalp krizi oluşma risklerini de azaltıyor.
Sporcuların performansını artırmaya da yardımcı olan bu minik mucizeler her tarife kolayca dahil edilebiliyor.
Organik yetiştirilen bu tohumların genetiği henüz değiştirilmedi. Doğal olarak glüten içermediğinden çölyak hastaları ve glütensiz diyet yapanlar tarafından güvenle tercih edilen bir tam tahıl ürünü.
Kombu Çayı:
Kombu çayı kombucha denilen mantardan elde ediliyor, bakteri ve mayalardan oluşan fermente edilmiş bir içecek. Pamuksu görünümüne sahip mantar, çay ve şekerden oluşan besleyici bir solüsyonun içinde canlı kalıyor ve ürüyor.
Probiyotik özelliğiyle bilinen Kombu çayı sağlıklı bakterilerle sindirim yolunda sıralanarak enfeksiyon ve hastalıklarla savaşıyor, bağışıklık sistemini destekliyor, vücuda detoks etkisi yapıyor.
Nasıl yapılıyor?: Çelik bir tencerede 3 lt. su kaynatın. Ocaktan alıp 9-10 adet çay poşeti ve 1,5 su bardağı şekeri ekleyin; şeker eriyene kadar karıştırın. 15 dakika demleyip çay poşetlerini tencereden çıkartın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuyan çayı büyük bir cam şişeye alın. Kombucha kültürünü ılık suda yıkadıktan sonra şişedeki sıvının içine açık renkli kısmı yukarı bakacak şekilde koyun. Kavanozun ağzını iyice kapatın. Doğrudan güneş ışığına maruz bırakmadan oda sıcaklığında 7-10 gün mayalanmaya bırakın.
Lahana Çayı:
Bağırsak sorunlarına, şekere ve romatizmaya karşı faydalı olan lahana suyunun mucizevi etkisinden yararlanma vaktidir.
Lahana çayının vücuda pek çok faydası var. Ancak her besinde olduğu gibi lahana çayını da aşırı tüketmek önerilmiyor. İçeriğinde B, C ve E vitaminleri ile bolca selenyum ve potasyum minerali bulunduran lahana suyu, bu özelliği sayesinde bağışıklığı güçlendiriyor, kanı temizlemekle ve idrar söktürmekle kalmıyor aynı zamanda sivilce ve akne oluşumunun da önüne geçerek pırıl pırıl bir cilde sahip olmamıza yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra lahana suyunda bulunan U vitamini ise mide ve bağırsaklardaki yaraların iyileşmesine destek oluyor. Kalp krizine karşı da koruyucu özellikler taşıyan lahana suyu, bağırsak florasını düzenlemeye de yardımcı.
Nasıl hazırlanır?: Bir avuç içi kadar lahana, 1 orta boy soğan, 1 orta boy kereviz, 4 diş sarımsak, baş parmak kadar taze zencefil, 1 tutam kaya tuzu, 1.5 litre klorsuz su gerekiyor. Lahanaları ince bir şekilde doğradıktan sonra 8’e böldüğünüz soğanı, dövdüğünüz sarımsağı, küp küp doğradığını kerevizi, ince ince doğradığınız zencefili ve kaya tuzunu 1,5 litre kaynamış suyun içine ilave edin. Yaklaşık 20-25 dakika kaynattıktan sonra soğutup için.