Kırık kalpler genellikle şiirlere ve aşk şarkılarına konu olur, ancak “kırık kalp sendromu” oldukça gerçek. Genellikle yoğun stres veya kişisel kayıplarla tetiklenen bu durum, uzun vadede kalp hasarına ve kalp fonksiyonlarında bozulmaya yol açabiliyor. Yani sadece psikolojik bir rahatsızlık gibi algılarsanız yanılırsınız. Araştırmacılar kırık kalp sendromunun orta yaşlı ve yaşlı kadınlar arasında giderek daha yaygın hale geldiğini bildiriyor.
Uzmanlar, bilim insanlarının Takotsubo sendromu olarak adlandırdığı bu durumu belirli bir yaşın üzerindeki kadınlarda genç kadınlara veya her yaştan erkeğe kıyasla 10 kat daha fazla teşhis ediyor. Bir diğer dikkat çekici bilgi: Kırık kalp sendromu teşhisleri de COVID-19 pandemisinin başlangıcından bu yana artış göstermiş.
Smidt Kalp Enstitüsü Sağlıklı Yaşlanma Araştırmaları Enstitüsü Direktörü, Susan Cheng, “Küresel COVID-19 salgını kadınlar için birçok zorluk ve stres faktörü oluşturmuş olsa da, araştırmamız Takotsubo teşhislerindeki artışın halk sağlığı salgınından çok önce yükseldiğini gösteriyor” diyor. “Bu çalışma, kalp-beyin bağlantısının genel sağlıkta, özellikle de kadınlar için oynadığı hayati rolü doğrulamaktadır.” diyor.
Orta yaş üzerine kırık kalp vakaları hızla artıyor
Ekip, bu proje kapsamında 2006 ile 2017 yılları arasında Takotsubo sendromu geçiren 135.000 kadın ve erkeği kapsayan verileri analiz etti. Bu inceleme, 50 ila 74 yaş arasındaki kadınlarda teşhislerin diğer tüm gruplara kıyasla en az 6 ila 10 kat daha hızlı arttığını da ekliyor.
Ayrıca, belgelenmiş 135.463 Takotsubo kardiyomiyopati vakası arasında, yıllık teşhis oranı her iki cinsiyette de yıldan yıla istikrarlı bir şekilde artmış. Bununla birlikte, özellikle orta yaşlı veya daha yaşlı kadınlar hala vakaların yüzde 80’inden fazlasını oluşturuyor.
Neden kadınlar bunu daha sık yaşıyor?
İster bir ilişkinin sona ermesi ister sevilen birinin kaybı olsun, başımıza duygusal bir şey geldiğinde, bunun bedeli ağır olabilir ve üzerimizde stres yaratabilir. Araştırmacılar, kadınlar için beynin ve sinir sisteminin çeşitli stres faktörlerine tepki verme şeklinin yıllar geçtikçe değişme eğiliminde olduğunu açıklıyor.
Dr. Cheng, “Muhtemelen orta yaşın hemen sonrasında, strese verilen aşırı tepkinin kalbi etkileyebileceği bir dönüm noktası var. Bu durumdaki kadınlar özellikle etkileniyor ve kalp sağlığıyla ilgili risk artıyor gibi görünüyor.” diye açıklıyor.
Kaynak: https://studyfinds.org/