Alkol tüketiminin vücut üzerinde farklı etkileri var. Susuzluğa neden olması, vitamin dengesini bozması, mide rahatsızlıkları ve yağ depolanmasını arttırması bunlardan bazıları. “Ben kontrollü tüketiyorum ama yine de kırmızı şarap içince başım ağrıyor” diyorsanız, içeriğimiz ilginizi çekebilir.
Kırmızı şarabın daha yüksek miktarda histamin, tanen ve kuersetin içermesi nedeniyle beyaz şaraba göre baş ağrısına neden olma olasılığı daha yüksek. Kırmızı şarapta bulunan bir bileşik vücudun alkolü metabolize etme (çeşitli enzimlerin etkisiyle kimyasal değişikliklere uğratma) şeklini etkiliyor ve bu da baş ağrısına neden olabiliyor.
Scientific ReportsTrusted Source dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, aynı etkiye sahip olmayan diğer alkollü içeceklere kıyasla kırmızı şarabın neden baş ağrısına neden olduğunu araştırdı. Araştırmacılar, kırmızı şarabın zengin flavonol içeriğinin, özellikle de kuersetinin (meyve, sebze, yaprak, tohum ve tahıllarda bulunan bitki flavonolü), vücudun alkolü nasıl metabolize ettiğini etkilediğini ve bunun da baş ağrısına neden olabileceğini keşfetti.
Baş ağrısına ne sebep olur?
Uzman nörologlar “Kırmızı şarap, beyaz şaraba kıyasla daha fazla tanen ve histamin içerir; bunlar baş ağrısına katkıda bulunan faktörlerdir” diyor. Kuersetinin içeriği ise ise yeni potansiyel “suçlu” ilan ediliyor. Çünkü kuersetin alkolle etkileşime girdiğinde farklı bir forma dönüşüyor. Araştırmacılar bu dönüşümün, yerleşik bir toksin olan asetaldehit birikimine yol açtığını ve yüzde kızarma, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi klasik semptomlara neden olduğunu ifade ediyorlar. Baş ağrısına yatkın kişilerde, kuersetin nedeniyle az miktarda şarap bile şiddetli ağrılar için tetikleyici olabiliyor.
Kuersetin seviyeleri üzümün yetiştirilme sürecinden de etkileniyor. Meyvenin büyüme sürecinde çok fazla güneş ışığına maruz kalması daha yüksek kuersetin içeriğine sahip olması anlamına geliyor.
Alkol tükettiğimizde, vücudumuz onu kurtulması daha kolay olan diğer bileşiklere ayırmak için hızla çalışmaya başlıyor. Bu bileşiklerden biri de asetaldehit. Asetaldehitin, baş ağrısı da dahil olmak üzere hepimizin aşina olduğu “akşamdan kalma” semptomlarının çoğuna neden olduğu biliniyor. Neyse ki vücudumuz asetaldehidi parçalamak için de bir enzim üretiyor.
Neden bazı insanlar baş ağrısına diğerlerinden daha yatkındır?
Bazı bireylerin şarap kaynaklı baş ağrılarına neden daha duyarlı olduğuna dair fikirler gelişmeye devam ediyor.
Yeni araştırmalar, şaraba karşı hassasiyeti etkileyen genetik bir bileşen olabileceğini düşündürüyor. İnsanların histaminler, tanenler ve kuersetin gibi bileşikleri metabolize etme biçimleri farklılık gösteriyor ve bu durumun bireysel genetik yapılarıyla bağlantılı olup olmadığı araştırılıyor.
Kadınlar baş ağrısına daha yatkın olabilir
Konu hakkında araştırma yapan uzmanlar, kadınların vücut yağlarının erkeklere göre daha fazla olduğunu ve alkolü daha çok depoladıklarını belirtiyor. Ayrıca kadınların kanında alkolü metabolize eden enzim daha düşük oranlar bulunuyor, bu nedenle alkolü metabolize etmeleri erkeklerden daha uzun sürüyor.
Baş ağrısı riskini azaltmak için bol su içilmesi ve aç karnına alkol alınmaması öneriliyor.