Farklı özellikleriyle sayısız fayda sağlayan çayların yararları saymakla bitmiyor.
Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik’in tavsiye ettiği “kış çayı” şöyle hazırlanıyor:
• Ihlamur (1 poşet), papatya (1 poşet), adaçayı (1 poşet), karanfil (4-5 adet), tane karabiber (4-5 adet), zencefil (2-3 ince dilim), bir tutam kekik ve orta boy bir elmanın kabuğu kalın bir şekilde soyularak en az bir litre sıvı alabilecek bir cam kaba veya porselen demliğe konur.
• Küçük bir parça çubuk tarçın da bu karışıma eklenebilir, üzerine 5-6 su bardağı kaynar olmayan sıcak su ilave edip 15-20 dakika kadar çay gibi demlenir, süzülüp içilir.
• Tatlandırıcı olarak fincana 1-2 tatlı kaşığı bal da ilave edilebilir. Bu çayı, göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü ve rahatlatıcı olarak kullanabilirsiniz.