Sakarya’nın ıslama köftesi ve kabak tatlısı, Pamukova’nın nohut kahvesi, Taraklı’nın erkeç güveci, Karasu’nun kum karpuzu, Sapanca’nın elma pekmezi…
Pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapan Sakarya şehrinin mutfağından çıkan bu yemekler, Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı kitabında bir araya geldi. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı, Sakarya mutfağını tanıtmak ve şehri gastronomi turizmi destinasyonlarından biri yapmak için iki yıl önce başlatılan GastroSakarya projesi kapsamında hazırlandı.
Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası koordinatörlüğünde, Sakarya Üniversitesi’nden akademisyen/yazar Kübra Sultan Yüzüncüyıl’ın öncülüğünde, alanındaki uzman akademisyenlerle hazırlandı.
Kitapta yer alan Kıymalı Boşnak Mantısıyla ilgili evde yapabileceğiniz tarifi sizinle paylaşıyoruz.
Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı kitabına Yapı Kredi Yayınlarından ulaşabilirsiniz.
Hamur:
- 1 kg un
- Tuz
- Aldığı kadar un
İç dolgu:
- 1 kg kıyma
- 1 soğan
- Sıvı yağ
- 1 paket tereyağı
- Tuz ve karabiber
Hazırlanışı
Derin bir kasede un, su ve tuzu karıştırıp hamur haline getirin. Hamur pürüzsüz bir hale gelince 2 ya da 3 bezeye ayırın. Kurumaması için bezelerin üzerini örtüp dinlenmeye bırakın.
Soğanı soyup rendeleyin, kıyma ile karıştırın, tuz ve karabiberi iyice tatlandırın.
Dinlenen hamur bezelerinden alıp oklava yardımıyla açın. Üzerini sıvı yağ ile yağlayın ardından oklavayı bırakıp elinizle farklı köşelerinden çekerek mümkün olduğu kadar inceltin.
Üzerini sıvı yağ ile yağlayalım. Ve çekiştirerek el yardımı ile inceltebildiğimiz kadar inceltelim. Hamur iyice incelince – bu işlemi bir masada yapmanız daha iyi olur – uç kısmına kıymalı harcı koyup sürekli kendimize doğru çekerek rulo şeklinde sarın. Üzerini erittiğiniz tereyağı ile yağlayarak, hamuru kol böreği şeklinde kıvırın. Kıvırdıkça çekin ki, hamuru piştiğinde tel tel olsun. Tepsiye dizin. Diğer bezeleri de aynı şekilde çalıştıktan sonra fırında pişirin.