Cilt kızarması utanç, endişe veya sıcak havada terlemenin görsel bir işareti olabilir. Bununla birlikte, cildin sık sık kızarması altta yatan bir sağlık sorunun belirtisi de olabilir.
Cilt kızarması, cildin hemen altındaki yüzlerce küçük kan damarı genişlediğinde ortaya çıkar. Bu kan damarları genişlediğinde, hızla daha fazla kanla dolar ve cildin kırmızı, pembe veya çevredeki bölgeden daha koyu görünmesine neden olur. Bu etki, kan damarlarının cilde en yakın olduğu yanaklar ve göğüs gibi vücut bölgelerinde daha belirgindir.
Kızarmış cilt genellikle endişe edilecek bir durum değildir ve kısa sürelidir. Bu içeriğimizde yüz kızarmasının en yaygın nedenlerini derledik.
Ateş
Ateş yaygın bir enfeksiyon belirtisidir ve genellikle ciltte renk değişikliği ve kızarma gibi ek belirtilerle birlikte ortaya çıkar. Bir kişinin vücut sıcaklığı 38°C’nin üzerine çıkarsa ateşi vardır.
Duygusal tepki
Güçlü duygusal tepkiler, yüz kızarması olarak da adlandırılan kızarıklıklara neden olabilir. Yüzdeki kan akışında bu artışa neden olabilecek yoğun duygular şunlardır:
- Stres
- Öfke
- Utanç
- Kaygı
Sıcak ortam, terleme ve egzersiz
Kişi çok terlediğinde, vücut kendini soğutmak için kan damarlarını genişletir. Bu tepki cildin kızarmasına da neden olabilir. Egzersizden veya sıcak bir ortamda bulunmaktan kaynaklanan kızarma genellikle endişe nedeni değildir.
Ancak, nefes almada zorluk gibi belirtilerle birlikte ortaya çıkan cilt kızarması, sıcak bitkinliği veya sıcak çarpması gibi sıcağa bağlı bir hastalığın belirtisi olabilir.
Endokrin bozukluklar
Endokrin sistem, vücudun bir bölgesinden diğerine bilgi gönderen kimyasal haberciler olan hormonları üreten bezlerden oluşur. Hormonlar kan dolaşımı yoluyla hareket eder ve çeşitli vücut fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.
Aşağıdakileri etkileyen yüksek seviyelerde hormon üreten herhangi bir endokrin bozukluk kızarmaya neden olabilir:
- Stres
- Kan basıncı
- Kan damarı genişlemesi
Örneğin, Cushing sendromu vücudun çok fazla kortizol üretmesine neden olur ve bu da kızarmaya neden olabilir.
İlaçlar
Bazı ilaçlar bazı kişilerde yan etki olarak cildin kızarmasına neden olabilir. Eğer bir kişi belirli bir ilacı aldıktan sonra cildinin kızarmasından endişe duyuyorsa, doktoru alternatif bir ilaç önerebilir.
Alkol
Alkol kan basıncını yükseltir ve kan damarlarının genişlemesine neden olur, bu da cildin kızarmasına neden olabilir. Bir kişi ne kadar çok alkol tüketirse, cildinin kızardığını fark etme olasılığı da o kadar artar.
Rosacea (Gül Hastalığı)
Rosacea, genellikle yüzde ortaya çıkan ve kızarıklığa neden olabilen uzun süreli bir cilt rahatsızlığıdır: Ciltte kızarıklık veya renk değişikliği, sivilceler ve görünür kan damarları olarak kendini gösterir.
Rosacea’nın nedeni net değildir. Ancak bazı faktörler bazı kişilerde semptomların alevlenmesini tetikleyebilir. Yaygın tetikleyicileri arasında:
- Stres
- Güneşe maruz kalma
- Sıcak veya soğuk sıcaklıklar
- Belirli yiyecekler veya içecekler
- Belirli ilaçlar bulunur.
Karsinoid sendromu
Karsinoid sendromu, yüz ve göğüste kızarık cilde neden olabilen nadir bir durumdur. Sendrom, karsinoid tümörü olan kişilerin yaklaşık %10’unda görülür. Karsinoid tümör, genellikle sindirim sisteminde başlayan ancak karaciğer, pankreas ve akciğerler de dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerine yayılabilen nadir bir kanser türüdür.
Menopoz
Menopoza giren kişilerde değişen hormon seviyeleri kan akışını etkileyebilir ve sıcak basması adı verilen kızarma nöbetlerine neden olabilir. Sıcak basması sırasında kişi, vücuda yayılabilen ani ve yoğun bir ısı hissi yaşayabilir.
Kaynak: www.medicalnewstoday.com