Doymamış yağ tüketiminin doymuş yağ tüketiminden daha sağlıklı olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur ve belki de tüketiminizi zaten buna göre yapıyorsunuzdur. Sağlık uzmanları tarafından kabul gören bu görüş, günümüzde çok yaygın ve popüler. Peki bu yağın tüm kullanım şekilleri sağlık için gerçekten faydalı mı?
Doymamış yağların, doymuş yağlardan daha düşük bir ısı toleransına sahip olduğu biliniyor. Bunun anlamı ne diye soracak olursanız bu, dumanlanma noktası veya bir yağın duman salınımını sergilemeye başladığı sıcaklık ile ilişkilidir. Daha düşük ısıda dumanlanma noktasına ulaşan doymamış yağlar işte bu özellikleri ile soru işaretleri yaratıyor. Bildiğimiz şey, bir yağ duman çıkarmaya başladığında, içeride bazı kimyasal reaksiyonların meydana geldiğidir. Bu kontrolsüz bırakılırsa güvenlik tehlikesi oluşturabilir.
Yüksek ateşte yemek pişirirken, stabil olan ve oksitlenmeyen veya kolayca bozulmayan yağlar tercih edilmelidir. Çünkü yağlar oksidasyona uğradığında, tüketilmemesi gereken serbest radikaller ve zararlı bileşikler oluşturur. Bir yağın hem yüksek hem de düşük ısıda oksidasyona ve bozulmaya karşı direncini belirlemedeki en önemli faktör, içindeki yağ asitlerinin doygunluk derecesidir.
Doymamış bir yağa, yüksek sıcaklıklarda yemek pişirmek için kullanılması durumunda olduğu gibi, yeterli ısı eklendiğinde, yağda meydana gelen kimyasal reaksiyonun bir belirtisi olan duman çıkarmaya başlayacaktır. Böyle bir kızgın yağda pişirilmiş yiyecekler, DNA mutasyonlarının oranını hızlandırmaya ve potansiyel olarak kansere yol açmaya yardımcı olabilirler. Bu aynı zamanda, hücrelere ve diğer ilişkili biyomoleküllere verilen hasar oranının artmasına neden olur. Öyle ki, yürütmeleri gereken işlevleri yerine getirme yetenekleri veya etkinlikleri önemli ölçüde azalır. Bu nedenle, bir yağın dumanlanma noktası düşük olduğunda, yüksek ısıda yemek pişirmek için kullanmayın.
Peki ama ya yemek yapmak bizim kontrolümüz altında değilse? Fast food zincirlerinde patates kızartmasını pişirmek için bitkisel yağ kullanılıyor ancak yağın kaç kez yeniden kullanıldığı ve bu bitkisel yağın doymamışlık derecesinden gerçekten bahsedilmiyor. Bu patates kızartmalarının tadı çok güzel oluyor ve bazılarımız aslında kendi bedenlerimize ne kadar zarar verdiğimizi fark etmeden ona bağımlı hale gelebiliyoruz. Fast food’u çok seviyorsanız şimdi tekrar düşünün ve daha sağlıklı beslenmeye özen gösterin.
Kaynak: medium.com